Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 27 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Coronabesmettingen dalen flink: ruim 5000 minder positieve tests dan gisteren

Het aantal coronabesmettingen in Nederland daalt flink. Tussen gisterochtend en vanochtend zijn er 27.438 nieuwe besmettingen gemeld bij het RIVM. Dat zijn er een stuk minder dan het voorgaande etmaal, toen er nog 32.919 nieuwe coronabesmettingen werden vastgesteld.

In totaal registreerde het RIVM deze week 250.993 positieve testuitslagen. Dat komt neer op een gemiddelde van 35.856 nieuwe coronabesmettingen per dag. Dat is beduidend lager dan de week ervoor, toen er gemiddeld nog 49.655 positieve gevallen per dag waren.

Meeste nieuwe coronabesmettingen in Amsterdam

De meeste nieuwe besmettingen werden in Amsterdam vastgesteld, namelijk 1273 gevallen. Op de tweede plaats komt Utrecht met 938 nieuwe besmettingen. In Groningen kwamen er 685 positieve testuitslagen bij en in Den Haag 593. Rotterdam maakt de top 5 compleet met 555 nieuw ontdekte besmettingen.

Het RIVM meldt vandaag drie nieuwe sterfgevallen. Dat betekent niet dat deze mensen daadwerkelijk in het afgelopen etmaal zijn overleden, want het duurt soms even voor een overlijden door corona aan het RIVM is doorgegeven. Gisteren registreerde het instituut zes mensen die aan de gevolgen van een coronabesmetting zijn overleden.

Ook in ziekenhuizen dalen de cijfers

Ook in Nederlandse ziekenhuizen dalen de cijfers. Vandaag liggen 39 minder coronapatiënten in het ziekenhuis dan de dag ervoor. Wel is de daling volledig toe te schrijven aan het aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen. Op de intensive cares bleef het aantal patiënten met corona hetzelfde, zo blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Het is de vijfde dag op rij dat er sprake is van een daling. Gisteren was de daling nog sterker. Toen lagen er 115 minder coronapatiënten in het ziekenhuis ten opzichte van vrijdag. Op de ic’s liggen vandaag, net als gisteren, 169 mensen met een coronabesmetting. Op de verpleegafdelingen liggen 1190 coronapatiënten, tegenover 1229 een dag eerder.

Een deel van de opgenomen patiënten dat positief is getest op het coronavirus is in de eerste plaats vanwege een andere oorzaak opgenomen. Dat kunnen bijvoorbeeld mensen zijn die in het ziekenhuis komen voor hun hart of met buikklachten. Na het doen van een coronatest blijkt dat ze toevallig positief zijn. Het LCPS maakt geen onderscheid in de dagelijkse ziekenhuiscijfers tussen patiënten die mét of dóór corona zijn opgenomen.

Vierde boosterprik? Niet iedereen wil dat, blijkt uit onderzoek

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Coronabesmettingen dalen flink: ruim 5000 minder positieve tests dan gisteren
Sluiten