Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Buitenland 27 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

VN: meer dan 400.000 mensen vanuit Oekraïne gevlucht

Meer dan 400.000 Oekraïners zijn hun land ontvlucht sinds de Russische invasie. Dat meldt VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Het aantal Oekraïense vluchtelingen in buurlanden stijgt snel. Gisterochtend waren het er nog ongeveer 120.000.

De VN vrezen dat in totaal zo’n 4 miljoen Oekraïners naar het buitenland willen vluchten als de situatie in hun thuisland niet verbetert. Ook de Europese Unie bereidt zich voor op een enorme toestroom van Oekraïense vluchtelingen, zei EU-commissaris voor Binnenlandse Zaken Ylva Johansson vandaag. „Ik denk dat we ons op miljoenen moeten voorbereiden”, zei ze tegen verslaggevers in Brussel. Johansson zei voorstander te zijn van het activeren van de tijdelijke beschermingsrichtlijn van de EU om onderdak te bieden aan mensen die naar de EU komen.

De meeste Oekraïners trekken naar Polen. Sinds donderdag zijn vanuit Oekraïne meer dan 196.000 mensen de grens overgestoken, aldus de Poolse grenswacht. Gisteren waren het er 77.300. Dat is niet alleen een nieuw record, maar ook meer dan wat Polen eigenlijk aankan. Het land kan per dag tot 50.000 vluchtelingen opnemen bij de grens met Oekraïne. Al voor de Russische invasie bevonden zich zo’n 1,5 miljoen Oekraïners in Polen.

Vanaf Polen gratis met de trein naar Duitsland

Mensen die naar Polen zijn gevlucht mogen vanaf daar gratis met de trein doorreizen naar Duitsland. De Duitse spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn wil op deze manier de reis voor mensen makkelijker maken. Ook de Oostenrijkse vervoerder OeBB biedt gratis reizen aan voor Oekraïners. „In deze tijden is het belangrijk om snel en op simpele wijze te helpen en dat is precies wat we doen”, zei de Oostenrijkse minister van Transport Leonore Gewessler.

De vluchtelingen moeten wel in het bezit zijn van een Oekraïens paspoort of identiteitskaart, zodat zeker is dat zij recht hebben op het gratis vervoer. Momenteel rijden per dag tot zes treinen van Deutsche Bahn van Polen naar Duitsland.

Ook in Hongarije zijn naar schattig 71.000 gevluchte Oekraïners aangekomen. In Moldavië gaat het om 70.000 mensen en in Roemenië om 47.000. Daarnaast zijn er ook veel mensen binnen Oekraïne op de vlucht. Volgens de VN gaat het nu om 160.000 mensen.

Rode Kruis brengt voedselpakketten naar vluchtelingen

Het Rode Kruis probeert Oekraïners die op de vlucht zijn te voorzien van basisbehoeften en heeft tot nu toe 30.000 pakketten met voedsel, zeep, shampoo en tandpasta uitgedeeld. Ook zorgt de organisatie ervoor dat er voldoende mensen in de opvangcentra getraind zijn in het verlenen van eerste hulp.

Duizenden mensen betuigen op Dam solidariteit met Oekraïne

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
VN: meer dan 400.000 mensen vanuit Oekraïne gevlucht
Sluiten