Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 23 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Vierde boosterprik? Niet iedereen wil dat, blijkt uit onderzoek

Het klonk al eerder dat de kans groot is dat er meer boosterrondes gaan volgen. Een vierde boostervaccin zit inmiddels in de pen. Maar één op de acht Nederlanders die de meest recente booster haalde, wil niet nog een extra prik.

Het Kieskompas en datapersbureau LocalFocus namen het draagvlak voor de boosterprikken onder de loep. Zij ondervroegen 4400 volwassenen. Het grootste deel (70 procent) was al geboosterd, 10 procent ging de extra prik nog halen.

Onderzoek naar extra boosterprik

Op de vraag of de deelnemers een volgende boosterprik gaan halen, antwoordde de helft met „zeker”. 27 procent van de ondervraagden koos voor „waarschijnlijk wel” en ruim 9 procent van de volwassenen reageerde met „waarschijnlijk niet”. 3 procent koos voor „zeker niet”. De overige 11 procent  maakte nog geen keuze.

Vierde vaccin

Het kabinet beslist uiteindelijk of een extra boosterprik gewenst is. Maar er klonken eerder al geluiden dat een vierde vaccin zou komen. Zo pleitte de Gezondheidsraad er vorige week voor om sommige risicogroepen op korte termijn een tweede boosterprik te geven.

Maar ook begin dit jaar bleek uit Israelisch onderzoek dat een vierde boosterprik beter beschermt dan drie prikken. En vorig jaar bevroeg presentatrice Eva Jinek Pfizer-topman Marc Kaptein over meerdere prikken. Daar legde Kaptein uit dat de effectiviteit van de vaccins vermindert. Volgens hem neemt die effectiviteit bij ouderen na „een maand of zes á acht af”. Bij jongeren duurt dat langer. De oud-ziekenhuis directeur sprak destijds uit dat boosterprikken wellicht een terugkerend principe werden. „Misschien moeten we wel jaarlijks of tweejaarlijks een update voor corona nemen.”

Ouderen zijn vaker bereid tot extra prik

Uit de peiling van LocalFocus en Kieskompas blijkt dat vooral ouderen bereid zijn om een extra prik te halen. Van de geboosterde 65-plussers vindt 85 procent dat geen probleem. Van de deelnemers onder de 35 jaar, bleken zeven op de tien bereid te zijn tot een extra vaccinatie.

Ook blijkt er een verschil per regio als het gaat over het halen van een extra boosterprik. Inwoners van Friesland hebben de meeste weerstand tegen een extra prik. Het meest positief reageerden de mensen in Zeeland.

De peiling vond plaats tussen 28 januari en 7 februari. Deze is representatief voor geslacht, leeftijd, opleiding, regio, migratieachtergrond en stemgedrag bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen.

Geef risicogroepen snel tweede boosterprik, adviseert de Gezondheidsraad

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.