Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 27 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Duizenden mensen betuigen op Dam solidariteit met Oekraïne

Duizenden mensen zijn vanmiddag op de Dam in Amsterdam samengekomen om hun solidariteit te betuigen met Oekraïne. „Het staat hier al bijna vol”, zegt een woordvoerder namens één van de organisatoren van de steunbetuiging.

Veel mensen hebben een Oekraïense vlag bij zich. Op borden en met leuzen wordt kritiek geuit op de Russische president Vladimir Poetin. Ook roepen de demonstranten op tot vrede en een onmiddellijk einde aan de oorlog. „De sfeer is wel zwaar. Het is geen leuk protest natuurlijk. Maar we zijn wel eensgezind”, zegt de woordvoerder.

Stilte moment op de Dam

Om 15.30 uur zou een stiltemoment moeten plaatsvinden, maar onduidelijk is nog of dat kan doorgaan. Mocht het nog drukker worden, dan gaat de groep mogelijk in een mars richting het Westerpark. „En ik weet niet wat het programma dan wordt. Maar dan gaan we improviseren”, zegt de woordvoerder van MiGreat, een stichting die zich inzet voor vluchtelingen. Volgens haar staat de organisatie in goed contact met de gemeente en de politie.

Stichting MiGreat is een van de initiatiefnemers van een van de bijeenkomsten, Vrede voor Oekraïne, die om 14.00 uur begon. Er staan onder meer toespraken, in het Nederlands, Engels, Oekraïens of Russisch op het programma. „We staan in solidariteit met Oekraïners. Mensenlevens gaan verloren. Mensen, huizen en straten worden gebombardeerd en mensen slaan op de vlucht”, staat op de Facebookpagina die voor de actie is aangemaakt. „Samen tegen oorlog, voor steun aan vluchtelingen en voor vrede en vrijheid in Oekraïne!”

‘EU moet de-escaleren in Oekraïne’

De Nederlandse regering en de EU worden opgeroepen Rusland verantwoordelijk te houden en om met vergaande sancties tegen Poetins regime te komen. Ook vragen de demonstranten alles op alles te zetten om het conflict te de-escaleren en om mensenlevens te beschermen. „EU, zet je in voor vrede en de-escalatie. Bescherm mensenrechten en mensenlevens in plaats van geld en macht!”

Diverse politieke partijen, waaronder GroenLinks en PvdA Amsterdam, roepen op om naar de demonstratie te komen. Behalve Vrede voor Oekraïne kwam ook de stichting Oekraïners in Nederland met een actie. Die begon om 13.00 uur.

Nederland sluit vanavond luchtruim voor Russische vliegtuigen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Duizenden mensen betuigen op Dam solidariteit met Oekraïne
Sluiten