Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 8 feb 2022
Leestijd: 1 minuut

Vandaag bijna 400.000 nieuwe besmettingen, maar achterstand is weggewerkt én ‘piek bereikt’

De positieve coronatests die in de afgelopen drie weken nog niet waren geregistreerd, zijn tussen gisterochtend en vanochtend alsnog doorgegeven aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat kreeg daardoor 394.759 meldingen van besmettingen.

De achterstand stond gisteren nog op 191.000 gevallen, maar die is vandaag weggewerkt door een nieuwe manier van werken. De resultaten gingen vanuit de laboratoria naar de GGD’en en daarna via de bron- en contactonderzoekers naar het RIVM. Die doorstroom stokte. Daarom gaan de uitslagen voortaan „rechtstreeks vanuit de teststraten naar het RIVM”.

RIVM: ‘Besmettingen hebben piek bereikt’

Ondanks dat er vandaag dus een recordaantal besmettingen is gemeld, vlakt het aantal nieuwe gevallen wel af. Dat concludeert het RIVM uit nieuwe cijfers.

Door het wegwerken van de achterstand heeft het RIVM beter zicht gekregen op de coronagolf. Sinds de laatste week van januari is het aantal positieve tests vrij stabiel. Het schommelt tussen de 75.000 en de 100.000.

Het aantal ziekenhuisopnames stijgt wel. Vorige week belandden 1266 mensen die het coronavirus onder de leden hebben in een ziekenhuis, 7 procent meer dan de week ervoor. Bij iets meer dan de helft van deze mensen is het coronavirus de reden van de opname in het ziekenhuis. Bij ongeveer 30 procent heeft het coronavirus een andere aandoening verergerd. Bij de rest van de mensen had de opname niets met het coronavirus te maken.

Van de 1266 opgenomen mensen kwamen 118 mensen op de intensive care terecht en dat is een toename van 42 procent.

Mogelijk tuchtzaak voor Marc Overmars na grensoverschrijdend gedrag

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.