Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 24 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Bijna 150.000 testafspraken voor nieuwe 1G-beleid, maar heeft het nut?

Vanaf morgen vervalt overal het coronatoegangsbewijs, behalve voor evenementen binnen met meer dan vijfhonderd bezoekers zonder vaste zitplaats. En dat betekent maar één ding, namelijk: drukte bij de commerciële testaanbieders. Bijna 150.000 coronatests staan gepland voor het nieuwe 1G-beleid, meldt Stichting Open Nederland (SON).

Voor toegang tot zulke evenementen, zoals bijvoorbeeld bij een feest in een nachtclub, moet iedereen een negatieve testuitslag kunnen tonen. Het maakt daarbij niet uit of je bent gevaccineerd of niet. Deze regelgeving heet het 1G-beleid, omdat alleen mensen die getest zijn toegang krijgen. Met name in het zuiden van het land is het vanwege het aanstaande carnaval drukker dan voorgaande weken, laat SON weten.

Heeft het 1G-beleid nut?

Toch lijkt het er niet op dat de verplichte coronatesten veel zoden aan de dijk zullen zetten. Volgens onderzoeker Bas Kolen van de TU Delft zal het hooguit enkele ziekenhuisopnames per dag schelen. „Gemiddeld voorkom je hiermee enkele honderden besmettingen per dag”, bevestigt hij aan de Volkskrant. „Of dat veel of weinig is, dat is niet aan mij.”

Kolen becijfert het aantal opnames dat wordt voorkomen op gemiddeld 1,6 tot 3 per dag. In zijn ruwe berekeningen zitten wel wat aannames en onzekerheden, waarschuwt hij. Zo is niet precies bekend hoeveel mensen evenementen bezoeken waarbij 500 bezoekers of meer aanwezig zijn.

Onderzoeksmethode

De onderzoeker is uitgegaan van gemiddeld 50.000 bezoekers per dag. Dat is een beredeneerd aantal: uit eerder onderzoek is bekend dat evenementen met meer dan 3000 bezoekers de komende maanden gemiddeld 20.000 tot 25.000 bezoekers per dag zullen trekken. De onderzoek gaat ervan uit dat ongeveer net zoveel mensen naar evenementen zullen gaan die tussen de 500 en 3000 bezoekers trekken. „Daarvan zijn er een heleboel, maar die zijn niet goed in beeld”, legt Kolen uit.

Een andere onzekerheid is hoeveel besmettelijke mensen nu precies rondlopen in het land. In de berekeningen is de onderzoeker ervan uitgegaan dat dit 2 procent van de bevolking is.

Hoog risico

Gemiddeld ligt het totale aantal coronabesmettingen op ruim 41.000 per dag. Een paar honderd vermeden coronagevallen per dag zijn daar slechts een fractie van. Kolen voegt er nog aan toe dat een deel van de mensen een hoger risico loopt om ernstig ziek te worden van een coronabesmetting en het risico daarom niet zullen opzoeken. „Mensen die heel erg oppassen, zullen niet snel naar zo’n groot evenement gaan.”

Beau-kijkers ergeren zich om verschillende redenen aan interview Mona Keijzer

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Bijna 150.000 testafspraken voor nieuwe 1G-beleid, maar heeft het nut?
Sluiten