Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 15 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Versoepelingen coronamaatregelen: dit horen we bij de persconferentie

Het kabinet is akkoord gegaan met vergaande versoepelingen van de coronamaatregelen. Dat melden ingewijden in Den Haag. Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid heeft bij de corona-persconferentie goed nieuws, maar hij zal ook een slag om de arm houden. Vanmorgen meldde hij de pers al dat een nieuwe variant van het coronavirus ‘zomaar’ de kop kan opsteken.

Hoe dan ook, op 25 februari verdwijnt het coronatoegangsbewijs grotendeels. Bij grote evenementen binnen moet dan nog wel getest worden. Voor buitenevenementen is geen test nodig.

Horeca en cultuur mogen langer open

Vrijdag kunnen de horeca en cultuursector weer open tot 01.00 uur. De vaste zitplaats vervalt hier en mondkapjes zijn niet meer nodig. Verder wordt het thuiswerkadvies aangepast. Het advies wordt dan om zo mogelijk thuis te werken, en wie toch naar zijn werkplek moet liefst maximaal de helft van de tijd. Ook verdwijnt het advies om thuis maar vier mensen per dag te ontvangen.

Ook reizen naar het buitenland wordt makkelijker. Vanaf morgen worden namelijk ook de reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken aangepast. Dan tellen coronacijfers niet meer mee. Het betekent dat meer landen buiten Europa op geel zullen gaan.

De regels voor verplichte isolatie na een positieve test worden eveneens versoepeld. Iemand die besmet is met het coronavirus hoeft geen zeven, maar nog maar vijf dagen thuis te blijven. Deze persoon moet vervolgens minimaal 24 uur klachtenvrij zijn om weer het huis uit te mogen.

Later verdwijnen nog meer coronamaatregelen

Eind volgende week verdwijnen de meeste coronaregels. Afstand houden is dan niet meer nodig en de sluitingstijden worden losgelaten. De mondkapjesplicht verdwijnt, behalve voor het openbaar vervoer en het vliegtuig. Testen (het zogenoemde 1G-beleid) gaat gelden voor grote evenementen binnen met meer dan vijfhonderd bezoekers. Dat betekent dat nachtclubs die minder mensen toelaten niet hoeven te testen. De evenementenbranche meldt al blij te zijn met de langere openingstijden, maar niet met 1G.

Hoewel volgende week de meeste regels verdwijnen, zal carnaval vooral binnen moeten worden gevierd. Carnaval is van 26 februari tot en met 1 maart. De burgemeesters in het Veiligheidsberaad gaven gisteren ook al aan dat het kleinschalig gevierd moet worden: in kroegen en op terrassen. Grote evenementen als optochten komen er niet.

Coronaminister Ernst Kuipers maakt de versoepelingen dinsdagavond bekend. Het is de eerste persconferentie over corona zonder de premier. Die is op dat moment in de Eerste Kamer voor de regeringsverklaring.

De persconferentie over de coronamaatregelen begint om 19.00 uur. De Rijksoverheid plaatst de regels die binnenkort gelden op deze website.

Beau-kijkers storen zich om verschillende redenen aan interview Mona Keijzer

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Versoepelingen coronamaatregelen: dit horen we bij de persconferentie
Sluiten