Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 19 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Zijn coronavaccins veilig tijdens een zwangerschap? Studies geven antwoord

Coronavaccins zijn veilig te gebruiken tijdens een zwangerschap. Dat is nog eens duidelijk bevestigd door onderzoeken onder zo’n 65.000 vrouwen die in verwachting zijn, melden het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) en de Nederlandse medicijnautoriteit CBG. „Dit zijn hele mooie en geruststellende uitkomsten”, vindt voorzitter Ton de Boer van het CBG.

De toezichthouders verwijzen naar veertien wetenschappelijke studies naar het onderwerp. Daaruit komt naar voren dat de onderzochte vaccins, van Pfizer/BioNTech en Moderna, geen gezondheidsproblemen veroorzaken bij zwangere vrouwen en hun ongeboren baby’s. Milde bijwerkingen zoals pijn in de arm, vermoeidheid, hoofdpijn of koude rillingen komen net zo vaak voor onder vrouwen die in verwachting zijn als bij andere mensen.

Niet-vaccineren leidt tot hogere risico’s bij zwangerschap

De studies bevestigen dat de coronavaccins geen risico geven op miskramen, vroeggeboorten of andere problemen bij ongeboren baby’s”, vat het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen samen. De veiligheid van de andere coronavaccins tijdens de zwangerschap wordt nog verder beoordeeld.

Toen de coronavaccins net op de markt kwamen, was nog niet bekend of ze veilig waren voor zwangere vrouwen. Toen dat daarna wel duidelijk werd, bleef bij sommigen twijfel. Diverse onderzoeken maakten vorig jaar duidelijk dat niet vaccineren juist wel leidt tot hogere risico’s voor zwangeren en hun ongeboren baby’s. Zo toonde gynaecoloog Sam Schoenmakers van het Erasmus MC in Rotterdam aan dat het virus de placenta kapot kon maken, zelfs bij een milde besmetting. Zeker dertien kindjes in de Randstad werden daardoor dood geboren. Hun moeders waren ongevaccineerd.

Coronavaccins

De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie & Gynaecologie (NVOG) benadrukt al langer dat de coronavaccins veilig en effectief zijn voor zwangere vrouwen. De gynaecologen wijzen erop dat risico’s van ernstige corona-infecties voor zwangere vrouwen aanzienlijk groter lijken.

Of er qua risico’s voor zwangere vrouwen een verschil is tussen de deltavariant en de omikronvariant, die sinds kort het vaakst voorkomt, is nog niet duidelijk. In het algemeen wijst onderzoek wel uit dat omikron een stuk minder vaak tot ernstige ziekte leidt dan delta.

‘Zwangere vrouwen vaker in ziekenhuis vanwege Delta-variant’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Zijn coronavaccins veilig tijdens een zwangerschap? Studies geven antwoord
Sluiten