Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 3 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Nog negen personen vast na demonstratie in Amsterdam

Tijdens de uit de hand gelopen demonstratie op het Museumplein, gisteren, zijn dertig mensen opgepakt. Negen van hen zitten nog vast. Daarvan worden zeven verdacht van geweld tegen politieagenten, de andere twee van wapenbezit.

De 21 andere mensen die ook werden aangehouden, zijn volgens de politie heengezonden met bijvoorbeeld een boete of strafbeschikking. Twee van hen moeten zich op een later moment bij de rechter verantwoorden.

30 mensen gearresteerd tijdens demonstratie

Op het drukste moment waren er gisteren zo’n 10.000 demonstranten op het Museumplein, meldt de gemeente Amsterdam. Die demonstratie was niet toegestaan. In eerste instantie wel, maar toen de Amsterdamse driehoek (gemeente, politie en justitie) doorkreeg dat er wel erg veel animo voor was, werd er een streep door gezet. Er mochten maar 3500 mensen komen, zodat ze afstand konden houden. Daar ging de organisatie van de demonstratie niet in mee.

Uiteindelijk zag de mobiele eenheid zich genoodzaakt tegen de betogers op te treden. Daarover zijn, volgens een woordvoerder van de politie, veel klachten over binnengekomen. Wel benadrukt ze dat dat geen officiële klachten zijn.

Demonstrant gebeten door hond

Op sociale media was onder meer een filmpje te zien van een politiehond die een betoger in zijn hand beet. Deze man is aangehouden en behandeld in een ziekenhuis, zei de woordvoerster. Volgens haar is het incident gemeld bij de leidinggevende van de hondengeleider en wordt proces-verbaal opgemaakt.

De hond werd ingezet toen volgens de politie enkele demonstranten door een blokkade van agenten heen wilden breken. Vier agenten raakten daarbij gewond. Met hen gaat het volgens de woordvoerster naar omstandigheden goed. De politie kan niet zeggen hoeveel betogers gewond zijn geraakt.

Defendgroepen met wapens

Toen de ME optrad, verplaatste een deel van de groep zich naar het Westerpark. Daar was een manifestatie van Forum voor Democratie bezig. Later keerden een paar honderd betogers terug naar het Museumplein.

Zo’n tweehonderd mensen werd de toegang tot de stad ontzegd op basis van het door de burgemeester afgegeven noodbevel. Er zouden leden van zogenoemde defendgroepen aanwezig zijn. Volgens de politie wilden zij met wapens naar de demonstratie op het Museumplein komen en waren zij bereid geweld te gebruiken. Volgens de woordvoerster hadden ze onder meer messen en gezichtsbedekkende kleding bij zich.

Dit zijn de eerste acht bewoners en het huis van Big Brother 2022

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Nog negen personen vast na demonstratie in Amsterdam
Sluiten