Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 16 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Duizenden betogers liepen mee in fakkeltocht tegen gaswinning

Naar schatting liepen gisteravond zo’n 8000 tot 10.000 mensen in Groningen mee in een fakkeltocht tegen de gaswinning in de provincie (zie hierboven de video). Het protest, waarmee aandacht werd gevraagd voor de situatie van mensen die in het aardbevingsgebied wonen, verliep volgens de gemeente goed.

Het protest is georganiseerd naar aanleiding van het besluit van het kabinet om de gaswinning te verdubbelen. Dat besluit kwam tegen alle verwachtingen in. Waar het ministerie van Economische Zaken eerst uitging van 3,9 miljard kubieke meter, komt de winning nu uit op maximaal 7,6 miljard kuub. Vóór 1 april bepaalt het nieuwe kabinet hoeveel gas er definitief uit het Groningenveld moet komen. Dit jaar is het laatste jaar dat er gas gewonnen wordt.

Ook de slechte organisatie omtrent de subsidie voor huiseigenaren om hun huizen te verstevigen of te verduurzamen speelt een rol. Maandag stonden duizenden mensen urenlang in de digitale wachtrij om een aanvraag in te dienen. Ook was het subsidiebudget te klein. Afgelopen vrijdag maakte het kabinet daarom bekend nog een 250 miljoen euro uit te trekken voor de regeling.

Tractors toeterden langs route fakkeltocht

De fakkeltocht begon gisteravond om 20.00 uur op de Vismarkt en eindigde daar ook. Op borden en spandoeken van de betogers stonden teksten als ‘Genoeg is genoeg’ en ‘Veenbrand is onblusbaar, respect is onbetaalbaar’. Langs de route toeterden meerdere tractors als steunbetuiging naar de demonstranten.

Volgens de organisatie van de fakkeltocht wordt het tijd dat het kabinet de situatie in Groningen serieus gaat nemen. „We krijgen veel te verduren als Groningers, maar wij horen ook bij Nederland. Daar willen we veiligheid en compensatie voor terug”, zei organisator Chris Garrit.

‘Respect voor Groningen, respect voor Grunn’

De protestactie werd georganiseerd onder de leus ‘Respect voor Groningen’ door de Groninger Bodem Beweging (GBB), het Groninger Gasberaad, voormalig nachtburgemeester Chris Garrit en SP-Kamerlid Sandra Beckerman. De massa scandeerde op aanvoering van acteur Marcel Hensema, die als spreekstalmeester fungeerde, de leus ‘Respect voor Groningen, respect voor Grunn’.

In 2018 waren bij een eerdere fakkeltocht tegen het gaswinningsbeleid ook al zo’n 10.000 mensen aanwezig.

Burgemeester Utrecht dreigt met boete van 4000 euro voor geopende horeca

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Duizenden betogers liepen mee in fakkeltocht tegen gaswinning
Sluiten