Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 31 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Vuurwerkverbod: dit kost het je als je toch vuurpijlen knalt met oud en nieuw

Het is bijna oud en nieuw. Vannacht tellen we af naar een nieuw jaar en knallen we 2022 in. Of nou… knallen? Figuurlijk knallen dan, want er geldt namelijk wederom een vuurwerkverbod dit jaar. En let op, want er hangen je boetes boven het hoofd als je toch stiekem te zwaar vuurwerk afsteekt.

Net als vorig jaar geldt er ook dit jaar een vuurwerkverbod. Officieel betekent dat dat je geen vuurwerk bij je mag dragen en ook niet mag vervoeren. In bijvoorbeeld een auto. Ligt er thuis nog oud vuurwerk van minimaal twee jaar terug? Dat mag je thuis laten liggen. Als het niet meer is dan maximaal 25 kilo.

Geen vuurpijlen met oud en nieuw

Maar wat mag je dan wel afsteken? Knalerwten, trektouwtjes en sterretjes zijn wel toegestaan. Ook wel bekend als het fop- en schertsvuurwerk wat je in de supermarkt vindt. Vuurwerk zoals vuurpijlen, rotjes of Chinese matten zijn hartstikke verboden dit jaar.

https://twitter.com/sarah_nab/status/1476644976318730244

De mensen met een goed gehoor hebben inmiddels vast gemerkt dat er toch geknald wordt de afgelopen dagen. Maar het is en blijft een verbod. Wat voor boete je daarvoor kunt krijgen? Mocht je toch stiekem de regels overtreden, dan krijg je minimaal een boete van 100 euro. Daarnaast krijg je een aantekening op je strafblad. Dat klinkt misschien onschuldig, maar betekent ook dat je mogelijk niet in aanmerking komt voor een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Deze heb je soms nodig voor een nieuwe baan of stage.

Boetes bij vuurwerkverbod

Kies je ervoor om toch een vuurpijl de lucht in te schieten, dan riskeer je een boete van 250 euro. De hoogte van de boete wordt bepaald door de hoeveelheid aan overtredingen en de hoeveelheid vuurwerk.

Sommige Nederlanders kozen er dit jaar, ondanks het verbod, voor om vuurwerk in het buitenland te halen. Op het vervoeren van vuurwerk uit een ander land staat ook een boete, maar je kunt hier ook een gevangenisstraf voor krijgen. Dat staat onder meer op de website van de Rijksoverheid.

Geen vuurwerk? Dan carbid schieten

Jongeren onder de achttien jaar riskeren een Halt-straf als ze toch vuurwerk afsteken. Een boete blijft hen bij lichte overtredingen bespaard, maar ze krijgen wel een straf van de stichting.

Nu harde knallers en kleurrijke pijlen niet meer de bedoeling zijn, lijkt het carbid schieten een opmars te maken. Vooral in provincies als Groningen en Drenthe kiezen mensen voor het knallen met melkbussen. Dat schrijft Dagblad van het Noorden vandaag. Daar is wel een vergunning voor nodig. Grote carbidfeesten die vooral in dorpen gevierd worden, zijn wel afgelast.

Den Haag geeft overtreders een kans: vuurwerk inleveren voor een versnapering

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.