Quirine Brouwer
Quirine Brouwer Binnenland 3 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

De Jonge: ‘Vaccinatieplicht wordt niet besproken, maar ook niet uitgesloten’

Een vaccinatieplicht is niet aan de orde en er wordt ook niet over gesproken in het kabinet, maar zo stellig als voorheen is demissionair zorg minister Hugo de Jonge niet meer. Het bij voorbaat uitsluiten van deze maatregel kan volgens hem niet.

Dit liet hij vandaag weten op zijn ministerie tijdens een persmoment over de boostercampagne.

Vaccinatieplicht in de EU

In verschillende Europese landen wordt er inmiddels een discussie over de vaccinatieplicht gevoerd. In Oostenrijk en Griekenland gaat hij er komen, en in Duitsland ligt er een concreet voorstel om een plicht vanaf februari in te voeren. Daar moet overigens nog wel in het parlement over worden gestemd. Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen zei deze week dat het gesprek erover moet worden gevoerd. „Als je me vraagt naar mijn persoonlijk opvatting: ik denk dat het begrijpelijk en passend is om deze discussie nu te voeren binnen de EU.”

Nog niet aan de orde

De discussie is er in het Nederlandse kabinet nog niet, meent De Jonge. „Het is nu niet aan de orde, maar ik heb afgeleerd om al te stellig te zijn over hoe het leven er later uitziet”, zei hij wanneer hij eerder vandaag naar een mogelijke vaccinatieplicht werd gevraagd. „Er wordt niks voorbereid, er is geen discussie in het kabinet. Ik weet wel dat het virus met mijn stelligheid niet zoveel rekening houdt. Het is niet aan de orde, ik ben er niet voor. Maar het helemaal uitsluiten? Dat kan niet.”

Demissionair premier Mark Rutte gebruikte vorige week vrijdag in de laatste coronapersconferentie vergelijkbare woorden. „Nee, dit is niet het moment, maar je kunt ook niets uitsluiten. Maar dit is niet het moment.”

Minder stellig dan voorheen

Deze voorzichtige visie op de vaccinatieplicht is een stuk milder dan voorheen. De Jonge was in het verleden stelliger, als hem werd gevraagd naar de mogelijkheid van een verplichte coronavaccinatie. „Laat ik het nog maar eens heel duidelijk zeggen: er komt geen vaccinatieplicht. Of je je wel of niet laat vaccineren, is een vrije keuze”, aldus De Jonge op de coronapersconferentie van 14 september dit jaar. „Er is bij ons geen vaccinatieplicht en die komt er ook niet”, zei de bewindsman anderhalve week geleden nog in een interview met het Nederlands Dagblad.

Metro-stelling: ‘Het coronavirus laat zien dat we de zorg niet aan de markt kunnen overlaten’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
De Jonge: ‘Vaccinatieplicht wordt niet besproken, maar ook niet uitgesloten’
Sluiten