Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 8 dec 2021

Dit jaar geen steunregeling voor startende ondernemers

Er komt dit jaar geen steunregeling meer voor startende ondernemers die getroffen zijn door de avondlockdown. Demissionair minister Stef Blok (Economische Zaken) is op aandringen van de Tweede Kamer wel bereid te kijken wat hij voor deze groep kan betekenen. Maar een mogelijke compensatie komt zeker niet eerder dan in januari.

Ondernemers die hun bedrijf dit jaar zijn begonnen, kunnen geen aanspraak maken op de tegemoetkoming voor de vaste lasten (TVL). Bij die regeling wordt namelijk gekeken naar misgelopen omzet ten opzichte van een periode waarin hun onderneming nog niet bestond. De Tweede Kamer wil in grote meerderheid dat ook deze mensen een steunregeling krijgen om hun bedrijf overeind te houden in tijden van de aanvullende coronamaatregelen.

Blok voelt er evenwel niets voor te morrelen aan de voorwaarden voor de TVL, omdat dit tot grote uitvoeringsproblemen zou leiden. „Dat betekent echt dat je meer dan 100.000 ondernemers in de vertraging gaat gooien. Die hebben het geld nodig, dat ga ik echt niet doen”, aldus de bewindsman. Ook waarschuwt hij dat het toch al aanwezige risico op fraude en misbruik nog groter wordt.

‘Eerdere steunregeling lukt niet gezien de complexiteit’

Samen met uitvoeringsorganisaties wil Blok kijken of er naast de TVL een regeling is op te tuigen „die de doelgroep kan helpen en fraudebestendig is”. Hij belooft zijn uiterste best te doen daar in januari op terug te komen. „Gezien de complexiteit, eerder lukt echt niet.”

VVD-Kamerlid en partijgenoot Thierry Aartsen is blij dat Blok de mogelijkheden voor steun aan starters in kaart wil brengen, maar wil wel de garantie dat dit ook echt iets oplevert. „Uit het onderzoek kan niet blijken: deze mensen krijgen geen enkele vorm van steun.” Die toezegging wil Blok evenwel niet doen.

Zelfstandigen hoeven helemaal niet te rekenen op een nieuwe steunregeling. Zij konden eerder tijdens de coronacrisis gebruikmaken van de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers, maar die keert niet terug. Staatssecretaris Dennis Wiersma (Sociale Zaken) wijst erop dat deze groep een beroep kan doen op een bestaand vangnet, de bijstand voor zelfstandigen (Bbz).

Op deze woorden googelden we het meest in 2021

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Dit jaar geen steunregeling voor startende ondernemers
Sluiten