Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 30 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Nederland blijft donkerrood op coronakaart, deze provincie heeft meeste besmettingen

Het aantal coronabesmettingen per provincie in Nederland verschilt. Waar Limburg eerder bekend stond als brandhaard, lijkt het erop dat deze provincie niet meer het meeste aantal besmettingen heeft. Momenteel eindigt Zeeland bovenaan als het gaat om de coronacijfers.

Het is sinds september dat Limburg zakt als het gaat om coronabesmettingen. Nederland kleurt, voor de zevende week op rij, donkerrood. Daardoor zijn sommige andere landen behoorlijk streng als het gaat om Nederlandse reizigers, zoals bijvoorbeeld Oostenrijk. Ondanks de onzekere situatie rond de omikronvariant blijven de besmettingen in Nederland dalen. Op de  coronakaart zijn veel Europese landen inmiddels dezelfde kleur als Nederland.

Meeste coronabesmettingen in Zeeland

In Zeeland testten de afgelopen twee weken zo’n 4800 mensen positief op het coronavirus. Omgerekend komt dat neer op zo’n 1250 gevallen op elke 100.000 inwoners, oftewel één op elke tachtig Zeeuwen. Dat zorgt ervoor dat in Zeeland momenteel de meeste besmettingen zijn, maar dit aantal is wel een stuk lager dat vorige week.

Na Zeeland volgen Friesland, Utrecht en Flevoland. En Limburg eindigt op plek vijf. In die provincie daalde het aantal besmettingen in een week met 33,5 procent.

Omikron-variant

De meeste omikron-besmettingen werden vastgesteld rond Amsterdam. Daar werden meer mensen getest met de nieuwe variant. In de rest van Noord-Holland lijkt het aantal besmettingen af te nemen en ook hier is dus een daling in de coronacijfers te herkennen. Het is een kleine daling, maar die is wel zichtbaar.

Nederland is in Europa een land met de hoogste waarschuwingskleur. Net als Oostenrijk, Tsjechië en Slowakije, staat ook Nederland bekend als brandhaard. Ook in de Scandinavische landen lopen de besmettingen op, mede door de omikron-variant.

Nederland donkerrood op coronakaart

Iedere donderdag maakt het ECDC, de Europese gezondheidsdienst waar onder meer het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bij aangesloten is, een nieuwe coronakaart. De organisatie kijkt naar het aantal en het percentage positieve tests in de twee vorige kalenderweken. Voor de nieuwe kaart is dat de periode van 13 tot en met 26 december. De Europese coronakaart heeft vier kleuren. Van laag naar hoog zijn dat groen, oranje, rood en donkerrood.

Kabinet ziet ‘lichtpuntjes’ in data over omikron

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Nederland blijft donkerrood op coronakaart, deze provincie heeft meeste besmettingen
Sluiten