Quirine Brouwer
Quirine Brouwer Binnenland 31 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Geen coronademonstratie op Museumplein zondag, wel ‘veiligheidsrisicogebied’

De coronademonstratie die zondag op het Museumplein zou plaatsvinden, mag niet doorgaan. Door aanwijzingen heeft de gemeente nu ook besloten dat er die dag een ‘veiligheidsrisicogebied’ geldt. Iedereen op het Museumplein kan preventief worden gefouilleerd.

De veiligheidsmaatregel zal van 11.00 uur tot 23.00 uur gelden.

Aanwijzingen van geweld

De Amsterdamse driehoek (gemeente, politie en Openbaar Ministerie) heeft daartoe besloten naar aanleiding van „aanwijzingen dat mensen met wapens naar het Museumplein willen komen en bereid zijn om geweld te plegen”. De politie houdt de situatie nauwlettend in de gaten en is voorbereid op verschillende scenario’s, aldus de gemeente.

Zondag zou er op het Museumplein een demonstratie zijn van tegenstanders van het coronabeleid, onder de noemer Samen voor Nederland. Maar de driehoek heeft die verboden, omdat de organisatie niet wilde meewerken aan „een ordelijk verloop”, zo meldde de gemeente donderdag. De demonstratie mocht tijdens de lockdown alleen doorgaan onder de voorwaarde dat er een maximumaantal van 3500 personen aanwezig zou zijn en dat deze op 1,5 meter afstand zouden protesteren. Hier wilde de organisatie geen gehoor aangeven en zei 25.000 demonstranten te verwachten.

Veiligheidsrisicogebied Museumplein

Daarnaast had de Mobiele Eenheid tijdens voor hetzelfde moment een staking aangekondigd, om aandacht te vragen voor de capaciteitsproblemen en werkdruk bij de politie. Zij wilden een zogeheten ‘Mars van de Menselijke Verbinding’ lopen. Door deze factoren heeft de gemeente besloten de coronademonstratie te verbieden.

Desondanks gaan er op social media oproepen rond om zondag toch naar Amsterdam te gaan. De hashtag #2JanuariAmsterdam is trending op Twitter, waar mensen hun ongenoegen uiten over het verbieden van de demonstratie. Ook circuleren daar opruiende berichten waar wordt opgeroepen tot geweld. Met het afroepen van een veiligheidsrisicogebied hoopt de gemeente Amsterdam dit te voorkomen.

Boa’s handhaven beperkt op vuurwerkverbod oud en nieuw: ‘Tekort aan mankracht’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Geen coronademonstratie op Museumplein zondag, wel ‘veiligheidsrisicogebied’
Sluiten