Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 31 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Boa’s handhaven beperkt op vuurwerkverbod oud en nieuw: ‘Tekort aan mankracht’

Door het vuurwerkverbod is het niet de bedoeling dat je vannacht vuurpijlen en rotjes afknalt. Dan hangen je zelfs boetes boven het hoofd. Maar boa’s laten vandaag weten dat zij niet actief gaan handhaven op het vuurwerkverbod tijdens oud en nieuw.

Het verbod is een feit en de regels zijn inmiddels duidelijk. Maar wie controleert die regels eigenlijk? Richard Gerrits is voorzitter van de handhaversbond BOA ACP en vertelde hierover bij het NOS Radio 1 Journaal. De capaciteit bij de boa’s ontbreekt en daarom kunnen zij niet actief handhaven. Alleen bij escalaties treden ze op.

Boa’s niet actief handhaven met oud en nieuw

„Daar waar het uit de hand loopt, zullen wij wel gaan optreden”, vertelt de voorzitter. „Eigen veiligheid blijft te allen tijde voorop staan. Dat is het belangrijkste.”

Sommige Nederlanders trokken over de grens om vuurwerk in het buitenland te kopen. Dat mag niet, maar gebeurde wel. Gerrits denkt dat Nederland beter moet samenwerken met buurlanden betreft het vuurwerkbeleid. „We zien nu dat er massaal over de grens gekocht kan worden. Dat houd je op dit moment niet tegen. Misschien moeten we verder kijken dan alleen naar de Nederlandse bevolking en meer over de grens gaan kijken hoe we dat misschien met elkaar kunnen aanpakken.”

Vuurwerkverbod

Vorige maand besloot het demissionair kabinet dat het vuurwerkverbod ook dit jaar geldt. Gemeenten, burgemeesters en ziekenhuizen deden een dringende oproep hiervoor. Zij vreesden voor de druk op de zorg door de coronapatiënten. Vuurwerkslachtoffers zouden die druk onnodig opvoeren. Vorig jaar werd er om dezelfde reden een verbod ingevoerd.

Toen het verbod werd aangekondigd, maakte het demissionair kabinet zich al zorgen om de coronasituatie. Contacten tussen mensen moeten zoveel mogelijk beperkt worden, om zo verdere besmettingen te voorkomen. Het afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling zorgt juist voor het tegenovergestelde gedrag, stelde de Vereniging van Nederlandse Gemeenten

De overheid is inmiddels duidelijk in de regelgeving en voor het overtreden hiervan volgen consequenties. Wil je weten wat de boete kost als je toch een vuurpijl afsteekt? Dat lees je hier.

‘Invasie’ Nederlandse dagjesmensen leidt tot topdrukte en vechtpartijen in België

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.