Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 2 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Meer dan helft van reizigers uit Zuid-Afrika uit quarantainehotel

Meer dan de helft van de 44 reizigers uit Zuid-Afrika die in isolatie zijn in een quarantainehotel in Badhoevedorp mag het hotel verlaten, heeft de GGD Kennemerland vandaag bekendgemaakt.

„Zij kunnen hun reis vervolgen”, aldus de dienst. De reizigers testten gisteren negatief op corona. Personen die positief getest zijn, blijven nog enige tijd in isolatie. Hoeveel dat er zijn, maakte de GGD niet bekend.

„Ik ben blij dat meer dan de helft van de passagiers nu het hotel kunnen verlaten en hun reis weer kunnen vervolgen”, aldus Bert van de Velden, directeur van GGD Kennemerland. „Dat is goed nieuws voor hen en hun naasten. Ik wil mijn grote waardering uitspreken voor hen. Zij hebben goed meegewerkt, in een voor hen moeilijke situatie van isolatie.”

Omikron-variant

Op twee KLM-vluchten uit Johannesburg en Kaapstad bleken afgelopen vrijdag besmette reizigers te zitten. De GGD moest in allerijl meer dan zeshonderd passagiers testen. Uiteindelijk bleken 61 passagiers besmet met het coronavirus. Zeker veertien hadden de nieuwe Omikron-variant, die ontdekt is in het zuiden van Afrika. Zij moesten verplicht in isolatie in het hotel. Alle andere reizigers uit de twee toestellen moesten in thuisquarantaine.

Van de mensen die nog in isolatie moeten blijven, hebben sommigen klachten. Maar anderen niet of nauwelijks. „We houden de situatie nauwlettend in de gaten. Onze artsen en verpleegkundigen hebben dagelijks contact met alle personen die in het hotel verblijven”, aldus Van de Velden.

De GGD Kennemerland zegt dat de omstandigheden waarin de reizigers verblijven „niet ideaal” zijn, maar zet „ruimhartig” in om „hen te voorzien van wat nodig is, zoals voeding en drinken en andere zaken”. Artsen en verpleegkundigen van de GGD houden intensief contact met hen. „Ik hoop dat ook deze mensen snel weer verder kunnen reizen naar hun familie en naasten”, aldus de GGD-directeur.

Stel ontsnapte eerder uit quarantainehotel

Eerder werd bekend dat een stel was ontsnapt uit het quarantainehotel in Badhoevedorp. Uiteindelijk zijn ze aangehouden in een vliegtuig waarmee ze Nederland wilden verlaten. De quarantaine in het hotel in Badhoevedorp was vrijwilllig, maar omdat ze niet meewerkten, zijn ze in gedwongen isolatie geplaatst in het Universitair Medisch Centrum Groningen, locatie Beatrixoord in Haren. Die isolatie mochten ze dinsdag verlaten, nadat ze negatief testten op het coronavirus.

In een interview bij RTL Nieuws zei de vrouw dat ze helemaal niet uit het hotel zijn ontsnapt. De regels waren niet duidelijk en ze wisten niet dat ze fout zaten, vertelde ze. Maar burgemeester Marianne Schuurmans van de gemeente Haarlemmermeer liet maandag weten dat het tweetal zich van het begin af aan al tegen de quarantaine had verzet. Mensen die zonder toestemming een quarantainehotel verlaten, riskeren een boete van 339 euro.

Dit gebeurt er wanneer ondernemers niet controleren op de coronapas

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Meer dan helft van reizigers uit Zuid-Afrika uit quarantainehotel
Sluiten