Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 5 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

GGD zegt dagelijks tientallen voordringers voor boosterprik af

De GGD zegt sinds het begin van de boostercampagne dagelijks gemiddeld 150 afspraken voor een boosterprik af na een leeftijdcheck. Dat laat een woordvoerder van de GGD GHOR Nederland, de brancheorganisatie van de gezondheidsdiensten, vandaag weten.

Het gaat dan om personen die niet in de juiste doelgroepcategorie vallen. Zij worden gebeld of krijgen een sms en hun afspraak wordt gecanceld. De vaccinatielocaties zelf gaan ook nog eens strenger op voordringers controleren.

Voordringen bij boosterprik makkelijk

Het ANP meldde vandaag dat voordringen voor een boosterprik bij de GGD makkelijk gaat. Mensen die een vals geboortejaar invulden, slaagden erin om eerder aan de beurt te zijn. De afspraken werden niet gecanceld en er werd op de priklocatie niet gecontroleerd of ze wel echt aan de beurt waren.

Het persbureau ging na geruchten op onderzoek uit en zag vandaag dat iemand die op basis van zijn geboortejaar voorlopig nog niet aan de beurt zou zijn voor een boosterprik, er moeiteloos in slaagde die toch te krijgen nadat er eerder bij de digitale aanvraag een vals geboortejaar was opgegeven.

Een ander die zijn gegevens heeft laten zien als bewijs, slaagde daar twee weken geleden al in. De man uit Noord-Holland is geboren in 1939, maar vulde op de registratie website 1935 in als geboortejaar. Ook hij kreeg moeiteloos een boosterprik.

‘Voordringen uitermate onfatsoenlijk’

Wie een afspraak maakt zonder aan de beurt te zijn krijgt geen vaccin, zo benadrukt GGD GHOR. „Wij hebben aan alle vaccinatielocaties de instructie meegegeven hier strenger op te controleren”, aldus de woordvoerder. Dat gebeurt aan de hand van een identiteitsbewijs een leeftijdscontrole. „Het is uitermate onfatsoenlijk om ten koste van anderen te denken dat je voorrang moet hebben. En je fraudeert bij het invullen van de gegevens. Er is voor iedereen een vaccin beschikbaar, maar wacht op je beurt en je uitnodiging” , voegt ze toe.

Schadeclaim tegen de GGD vanwege datalek van geteste personen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
GGD zegt dagelijks tientallen voordringers voor boosterprik af
Sluiten