Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 5 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Webwinkels draaien een vijfde meer omzet in sinterklaasperiode

In de aanloop naar Sinterklaas kochten consumenten veel meer bij webwinkels dan vorig jaar. Dat schat Betaalvereniging Nederland op basis van de betaaldata van de afgelopen week. Webwinkels draaiden de afgelopen zeven dagen een vijfde meer omzet dan dezelfde week vorig jaar.

Ook ten opzichte van een gewone week dit jaar deden webwinkels het in de week voorafgaand aan Sinterklaas veel beter. Zo waren er 15 procent meer transacties en was de omzet ook een vijfde meer dan een normale week dit jaar. De Betaalvereniging onderzocht de betaaldata van iDEAL-merkeigenaar Currence en de pincijfers van transactieverwerker Wordline tussen zondag 28 november, net na koopjesfestijn Black Friday, tot en met zaterdag 4 december, de dag voor Pakjesavond.

Cyber Monday drukste dag voor webwinkels

Op de dag voor Sinterklaas, gisteren dus, werd dit jaar net zoveel gepind als op zaterdag 27 november, de dag na koopjesfestijn Black Friday. Na Cyber Monday, afgelopen maandag 29 november, was voor webwinkels woensdag 1 december de drukste dag de afgelopen week.

Het aantal pinbetalingen aan winkelkassa’s in Nederland was de afgelopen week vergelijkbaar met 2020. In de winkels waren boeken, speelgoed en hobby- en sportartikelen de afgelopen dagen gemiddeld extra populair in vergelijking met andere winkelbranches.

760 keer per seconde gepind

Gisteren was het rond het middaguur het drukste voor pinbetalingen. Toen werd er in Nederland zo’n 760 keer per seconde gepind. In totaal kochten we de afgelopen week voor ruim 2,5 miljard euro aan cadeautjes, bijna vergelijkbaar met vorig jaar. Het afgelopen jaar lag het drukste pinmoment later op de dag, maar sinds zondag 28 november gelden nieuwe sluitingstijden voor winkeliers. Zij moeten om 17.00 uur de deuren sluiten.

Dat veel mensen dit weekend gingen shoppen, was volgens verschillende winkelketens goed te zien in de winkelstraten. Zo meldde Intertoys dat het druk was in de winkels en ook Hema deed goede zaken. Ondanks de drukte hield het winkelend publiek zich goed aan de coronamaatregelen.

GGD zegt dagelijks tientallen voordringers voor boosterprik af

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.