Ingelise de Vries
Ingelise de Vries Binnenland 1 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Nederlanders hebben weinig vertrouwen in de klimaattop in Glasgow, maken zich wel zorgen

Veel Nederlanders maken zich druk over de opwarming van de aarde en de gevolgen van klimaatverandering voor ons land. Maar we hebben er weinig vertrouwen in dat de klimaattop in Glasgow verschil gaat maken op dat gebied.

De NOS liet een onderzoek uitvoeren door onderzoeksbureau Ipsos. In een enquête is gekeken in hoeverre Nederlanders zich druk maken over het klimaat. Het onderzoek werd uitgevoerd in de aanloop naar de klimaattop in Glasgow, die gisteren is begonnen.

Klimaattop in Glasgow

Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst 69 procent van de ondervraagden zich druk maakt om de opwarming van de aarde. Bijna zes op de tien respondenten maakt zich zorgen over de gevolgen voor ons eigen land.

Tot en met 12 november vindt in Glasgow de klimaattop plaats. Een belangrijk moment: in 2015 werd tijdens de klimaattop in Parijs het Klimaatakkoord van Parijs gesloten. Tijdens de conferentie werd afgesproken dat de opwarming van de aarde niet meer dan twee graden mag zijn. Liever nog anderhalve graad. De doelen die toen zijn gesteld, worden nu in Glasgow besproken en uitgewerkt. Ze zijn nu (nog) niet toereikend.

Kabinet haalt klimaatdoelen niet. Beschamend en pijnlijk, vinden milieuorganisaties

Weinig vertrouwen in de top

Mooi natuurlijk, maar echt vertrouwen dat het iets oplevert, hebben Nederlanders niet. Slechts elf procent denkt dat er concrete acties uit het overleg zullen komen. Bijna de helft heeft sowieso geen vertrouwen en 38 procent weet het niet zo goed. Van de ondervraagden denkt 15 procent dat het sowieso al te laat is.

De wereldwijde invloed van Nederland op het klimaat is klein, denkt de helft van de Nederlanders. Zo’n 70 procent van de respondenten levert zelf een bijdrage aan het milieu en daarvan investeert 33 procent geld. De meeste mensen pakken liever de fiets in plaats van de auto, letten op voedselverspilling of kopen minder vlees, spullen en kleding.

Eigen bijdrage geen zin

Niet iedereen probeert een bijdrage te leveren: 15 procent van de ondervraagden denkt dat het geen zin heeft om op individueel niveau klimaatverandering aan te pakken. De invloed is volgens hen te klein of het is te duur. Daarnaast vinden sommigen dat het aan bedrijven is om de schouders eronder te zetten en maatregelen te nemen.

Jongeren in de klimaattrein naar Glasgow: ‘Zij zijn juist degenen die moeten meepraten over hun eigen toekomst’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Nederlanders hebben weinig vertrouwen in de klimaattop in Glasgow, maken zich wel zorgen
Sluiten