Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Televisie 1 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Omtzigt haalt bij Humberto uit naar regering: ‘Ze wisten zelf niet meer hoe toeslagen werkten’

Oud CDA’er Pieter Omtzigt gaat binnenkort aanschuiven bij de formatie om de politici eens een handje te helpen. Want het gaat volgens hem op meerdere punten mis (niet alleen omdat het nu al ellenlang duurt). Hij wil de formerende partijen vertellen hoe ze een structurele verandering moeten doorvoeren in de samenleving. „Ik zal ze vertellen dat ze al die modelletjes moeten weggooien. En dat ze moeten beginnen met kijken: ‘Wat is dat, bestaanszekerheid?'”, vertelde hij gisteren bij Humberto.

Want volgens Omtzigt is de samenleving zo complex dat „de regering zelf niet meer wist hoe toeslagen werkten”. De overheid moet zichzelf afvragen, vindt het Kamerlid, of het minimumloon nog wel voldoende is om rond te komen. „We gaan er iedere keer vanuit dat je een woning kunt vinden, maar we weten dat dat niet zo is.”

Kijkers lijken in ieder geval te weten naar wie het demissionaire kabinet moet luisteren:

 

Omtzigt: ‘Met beloftes van kabinet is niks gebeurd’

Maar niet alleen in Amsterdam zijn de woningen onbetaalbaar, vertelt Omtzigt tegen presentator Humberto Tan. „Ook in andere delen van het land is er gewoon geen betaalbare woning meer te vinden. Dus je kunt geen gezin stichten.”

Daar komt dus bovenop dat de regering jarenlang niet doorhad dat „die mensen” (gedupeerden van de toeslagenaffaire) in de problemen zaten. „In 2017 stelde ik de vraag: ‘Zijn er ooit gezinnen in de problemen gekomen?’ Het antwoord van staatssecretaris Wiebes was: ‘Daar is me helemaal niks van bekend’.” Volgens Omtzigt waren er op dat moment al honderden mensen uit hun huis gezet. En dat de regering daar niks van merkte, dat is een zeer kwalijke zaak.

Daarnaast maakte het (inmiddels demissionaire) kabinet veel beloftes medio januari, toen het kabinet viel. Maar 9,5 maand later is daar „eigenlijk nog helemaal niks” mee gebeurd. Tijd dus om de formerende partijen wakker te schudden. Want als we op dezelfde manier doorgaan, met „een commissie hier, een compensatie daar”, wordt de maatschappelijke vrede niet hersteld. „Als we niks veranderen, blijven dit soort schandalen, waarbij burgers ernstig getroffen worden, elkaar blijven opvolgen.”

Wil je Humberto terugkijken? Dat kan hier.

COVID-19 Red Team stopt per direct: ‘Geen vertrouwen in regering’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Omtzigt haalt bij Humberto uit naar regering: ‘Ze wisten zelf niet meer hoe toeslagen werkten’
Sluiten