Quirine Brouwer
Quirine Brouwer Binnenland 5 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Ministerie keurt 30 miljoen mondkapjes af: groot deel van Sywert van Lienden

Het nieuws rondom de omstreden mondkapjesdeal blijft maar komen. Het ministerie van Volksgezondheid moet vandaag noodgedwongen de 32,8 miljoen ingeslagen Chinese KN95 mondkapjes afkeuren. Ze mochten tijdelijk in de zorg gebruikt worden, maar die uitzondering is nu verstreken. Twee derde van deze mondkapjes kwam uit de deal van Sywert van Lienden.

Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie naar aanleiding van een bericht van De Volkskrant.

Ministerie keurt mondkapjes af

De afgekeurde mondkapjes zijn vorig jaar ingekocht. De Tweede Kamer drong toen aan op het grootschalig inkopen van zogenoemde persoonlijke beschermingsmiddelen, waaronder mondkapjes. Hier kwam onder andere de mondkapjesdeal met Van Lienden uit voort, die met zijn Relief Goods Reliance zo’n 40 miljoen mondkapjes aan de overheid verkocht. Al snel werd duidelijk dat de mondkapjes uit China niet voldeden aan de medische richtlijnen van de zorg. De Europese Commissie gaf de mondkapjes een tijdelijke ontheffing, maar die is nu verstreken. Daarom moeten de mondkapjes noodgedwongen worden afgekeurd.

‘Zonde en onnodig’

Volgens De Volkskrant is de waarde van de ruim 30 miljoen mondkapjes zo’n 70 miljoen euro. De woordvoerder van het ministerie kon niet bevestigen of dit bedrag klopt. Van Lieden noemt het afkeuren van de mondkapjes „zonde, onnodig en bij vernietiging milieuvervuilend. Het Landelijk Consortium Hulpmiddelen was zich bewust hiervan bij het bestellen en ook na de levering in de zomer van 2020.” Ook meent Van Lienden oplossingen te hebben aangedragen „waarmee dit voorkomen had kunnen worden. Er was echter geen interesse in.” Volgens hem had het Landelijk Consortium Hulpmiddelen de ingekochte mondkapjes eerder aan de zorg moeten uitleveren. „Hopelijk vinden ze er nog een goede bestemming voor.”

Van Lienden voelt zich niet ontmoedigd door de hevige kritiek die hij over zich heen krijgt sinds de mondkapjesdeal. Toen de overheid deze week aankondigen de mondkapjesplicht weer in te voeren, maakte de lobbyist meteen gebruik van de situatie. Hij probeert wederom mondkapjes aan de man te brengen door korting aan te bieden.

Vaccin-ontwikkelaar uit kritiek op ‘Dansen met Janssen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Ministerie keurt 30 miljoen mondkapjes af: groot deel van Sywert van Lienden
Sluiten