Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Binnenland 28 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Veel lof voor Rutte-deepfake van De Correspondent: ‘Dit hebben we nodig’

Social media stromen vol met enthousiaste reacties op de Rutte-deepfake van De Correspondent. In dat filmpje spreekt hij namelijk duidelijke taal over de klimaatcrisis en dat is nou net waar veel mensen op zaten te wachten. Op Twitter is dan ook #klimaatleiderschap trending, iets waarvan ze willen dat Rutte het toont.

Hieronder de deepfake (dit is dus geen echte toespraak van Rutte):

Rutte-deepfake van De Correspondent

Een van de dingen waaraan je het filmpje zou kunnen herkennen als nep, is de stem. Die is namelijk niet helemaal één op één, alhoewel de klimaatstrijder zich wel de typerende Rutte-pauzes tijdens het praten toeëigent. In de toespraak luidt de neppe Rutte de noodklok over de klimaatveranderingen en kondigt hij aan verregaand beleid door te voeren. Iets dat de nieuwe generatie jongeren, volgens een nieuw onderzoek van de VN, graag wil.

In zo’n vijf minuten vertelt Rutte ons dat de klimaatveranderingen hem zorgen baren, omdat de zeespiegel in 2150 met 5 meter kan zijn gestegen. Hij erkent dat zijn kabinetten de problemen te weinig aandacht hebben gegeven. De Correspondent zegt in de toelichting met het filmpje duidelijk te willen maken hoe doortastend klimaatleiderschap er uit zou kunnen zien.

Het journalistieke platform heeft het filmpje geplaatst met een uitgebreide toelichting over het hoe en waarom, en zegt zich bewust te zijn van de risico’s van het verspreiden van een deepfake-filmpje in tijden van ‘fake news’. De Correspondent laat er dus geen twijfel over bestaan dat het geen echte opname is van Rutte. Voor een deepfake worden bestaande beelden en stemgeluid gebruikt om een nieuwe opname te maken, die dus niet echt is.

Lovende reacties

Sociale media stromen dus vol met lovende reacties op de deepfake. Mensen die vinden dat de neppe Rutte het goede voorbeeld geeft aan de echte, mensen die hopen dat de real life-Rutte de hint begrijpt en mensen die het een „deep fake, real truth” noemen. Maar ook politici grijpen (de populariteit van) dit filmpje aan om hun eigen agenda kracht bij te zetten. Christine Teunissen van de Partij voor de Dieren, bijvoorbeeld. Zij schrijft: „Kijk, dit hebben we nodig! Wat een speech Mark!”

Volgens Actrice Katja Herbers vindt De Correspondent het vast geen probleem als Rutte deze speech „woord voor woord” overneemt. En organisaties als Extinction Rebellion en Fridays for Future retweeten de video maar wat graag, om nog meer mensen op de hoogte te brengen van wat er volgens hen moet veranderen als het gaat om het klimaatbeleid.

Scholen verbieden squid game-kostuums met Halloween door gewelddadige boodschap

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.