Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Televisie 28 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

Ik Vertrek bijna weer van start, kijkers smullen nu al van ‘volle bingokaart’ en slechte voorbereiding

Nog vóór de start van het nieuwe seizoen smullen Ik Vertrek-kijkers alweer van het programma. Op 4 november zendt AVROTROS namelijk weer nieuwe afleveringen uit, maar om de kijker al op te warmen, was er gisteren een herhaling te zien. En je zou denken dat het een spiksplinternieuwe aflevering is, zo springt Twitter uit elkaar.

We zien namelijk het verhaal van Ronald en Janine, die in 2020 Nederland verruilen voor het Franse landschap. Ze zijn niet blij met hun leven, dus kopen ze voor ‘een prikkie’ een chambres d’hôtes (door kijkers liefkozend „bouwval” genoemd). De aflevering is nog maar even begonnen of de bingokaart is al vol. Ze spreken de taal niet, check… geen horeca-ervaring, check… over het algemeen niet geweldig voorbereid, check… Dat kan alleen nog maar goed gaan, zou je denken.

Bijna nieuw seizoen Ik Vertrek

Deze Ik Vertrek-aflevering werd dus herhaald, maar zelfs als de oorspronkelijke uitzending bij een miljoen mensen aanstond, zijn er nog steeds zestien miljoen mensen over die hun mening kunnen geven over de herhaling. En dat deden ze. Niet alle zestien miljoen natuurlijk, maar in ieder geval wel een groot deel van hen.

Vooral schrijnend is de timing van Ronald en Janine. Nadat ze een half jaar kei- en keihard werkten aan hun ‘bouwval’, waren ze op 1 maart 2020 klaar om hun deuren te openen voor gasten. En ik hoef je niet te vertellen wat er op die datum gebeurde. Eigenlijk gebeurde er helemaal niks, voor heel lange tijd. En dat maakte het een „loodzwaar jaar” voor Ronald en Janine.

Genoeg reden voor kijkers om, naast vele puntjes van ‘feedback’, ook respect te uiten voor het stel. „Het lijkt toch nog goed te komen.”

‘Volle bingokaart’

Kijkers van welk programma dan ook hebben al-tijd iets te zeggen. Of dat nou goedbedoelde kritiek is of een regelrechte belediging: het is er. Zo ook deze keer. En wat de Ik Vertrek-kijkers vooral opvalt, zijn een paar dingen. Ten eerste noemt het stel elkaar, volgens hen, te vaak ‘schat’. Iemand vraagt zich dan ook af: „Staat schat(je) al op de bingokaart?” Nou, inmiddels vast wel. Volgens een ander belooft het weinig goeds als stellen elkaar te vaak schat noemen.

En dan het bedrag dat beschikbaar is om de bouwval om te toveren tot volwaardig hotel, pension, of hoe je het ook wil noemen. Slechts 25.000 euro moet dit Franse stulpje naar heel wat niveaus hoger tillen. Ook dit lijkt een terugkerend probleem in Ik Vertrek: nog eentje om weg te kruisen op de bingokaart. En de inrichting van de chambres d’hôtes? Bevalt ook niet. Te kleine kamers, vinden kijkers, en een „lelijke kleur” op de muur.

Al deze kritiek maakt het helemaal knap dat Ronald en Janine nog steeds alle vertrouwen hebben in hun Franse avontuur, zo vertelden ze onlangs aan Ik Vertrek.

Op 4 november zie je Ingrid en Edward, die voor 70.000 euro een oud Duits spoorwegstation kochten.

Wil je deze aflevering van Ik Vertrek terugkijken? Dat kan hier.

Teun van de Keuken vertelt bij Jinek over ‘oplichterij’ van onder meer de zusjes Lexmond

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.