Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 6 okt 2021

Koning: ‘Slachtoffers toeslagenaffaire moeten zo snel mogelijk geholpen worden’

Koning Willem-Alexander heeft zich via sociale media kort uitgelaten over het gesprek dat hij vanmiddag had met een aantal slachtoffers van de toeslagenaffaire. Hij vindt dat zij zo snel mogelijk moeten worden geholpen zodat ze een nieuwe start kunnen maken.

„Ouders die zijn gedupeerd in de toeslagenaffaire vertelden mij vanmiddag hun verhaal. Recht uit het hart en recht voor zijn raap. Hun doorzettingsvermogen is bewonderenswaardig”, vindt de koning. „Het is van belang dat alle getroffenen met empathie worden behandeld en dat wie recht heeft op financieel herstel zo snel mogelijk wordt geholpen, zodat deze Nederlanders een nieuwe start kunnen maken.”

Metro schreef eerder al over de documentaire Alleen tegen de Staat en de diepe indruk die de docu maakte op kijkers. In die docu deden de vijf vrouwen waarmee de koning het gesprek had, hun verhaal. Ze spraken met elkaar op Paleis Noordeinde, het is voor zover bekend de eerste keer dat de koning in gesprek ging met slachtoffers van de toeslagenaffaire.

Koning in gesprek met slachtoffers toeslagenaffaire

In de troonrede sprak de koning kort over de toeslagenaffaire. Daarna stuurden de vrouwen een open brief naar de koning, waarin ze vroegen om een gesprek met hem. Die brief was de directe aanleiding voor het gesprek van vandaag.

Regisseur Stijn Bouma liet voor zijn film Alleen tegen de Staat vijf moeders aan het woord die slachtoffer werden van het toeslagenschandaal. Voor het eerst deden slachtoffers uitgebreid voor de camera hun verhaal en duidden ze wat de impact van de affaire op hun leven was.

Veel kijkers en tv-recensenten merkten op dat het goed zou zijn als alle politici de film zouden zien. De documentaire kwam ook ter sprake tijdens de Algemene Beschouwingen. Het kabinet van Mark Rutte is al negen maanden demissionair omdat het moest aftreden vanwege de zaak. Ondanks beloftes van het kabinet zijn de meeste ouders nog niet gecompenseerd of geholpen.

Man die ‘Hugo brandt het best’ zong vrijgesproken van bedreigen De Jonge

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Koning: ‘Slachtoffers toeslagenaffaire moeten zo snel mogelijk geholpen worden’
Sluiten