Quirine Brouwer
Quirine Brouwer Binnenland 23 okt 2021

Radiostilte rondom kabinetsformatie: dit speelt er op dit moment

Er komt al een tijdje niets naar buiten over de kabinetsformatie. Dat heeft alles te maken met de afgesproken „radiostilte” die partijen in acht nemen, om zo het formatieproces niet te verstoren.

Maar dat betekent niet dat er achter de schermen niet aan wordt gewerkt om het nieuwe kabinet vorm te geven.

Verdiepende fase in kabinetsformatie

Op dit moment is de formatie in een „verdiepende fase”, liet informateur Wouter koolmees (D66) maandag weten. De partijen zaten de afgelopen dagen niet meer met z’n allen aan dezelfde tafel. De onderhandelaars van VVD, D66, CDA en ChristenUnie spraken in kleinere groepen over deelonderwerpen. Belangrijke onderwerpen als stikstof of de wooncrisis zijn al voorbijgekomen en worden nu verder uitgewerkt. Volgens Koolmees is er „nog heel veel werk” te verrichten. Wel is volgens een bron „de sfeer goed”.

De inhoudelijke onderhandelingen konden van start gaan toen de impasse in de formatie enkele weken geleden werd doorbroken. Toen was D66 toch bereid om te onderhandelen over een coalitie met ook ChristenUnie. Kaag wilde dat langere tijd niet, maar toen nieuwe verkiezingen het enige alternatief bleek te zijn, ging ze toch overstag. „Die verlammen de politiek tenminste nog een halfjaar”, zei Kaag eind september.

Komende weken dooronderhandelen

De komende weken gaan de onderhandelingen verder op verschillende locaties. Maandag praten de partijen gezamenlijk in het ‘Logement’ aan het Plein in Den Haag. In de ochtend schuift demissionair coronaminister Hugo de Jonge aan bij secondanten Sophie Hermans (VVD), Rob Jetten (D66), Pieter Heerma (CDA) en Carola Schouten (CU). De Jonge vertrekt in de middag weer, en dan schuiven alle partijleiders aan bij hun secondanten voor verder overleg.

Vanaf volgende week woensdag verplaatsen de onderhandelingen zich naar landgoed de Zwaluwenberg in Hilversum, waar de partijleiders drie dagen zullen verblijven. De week daarna gaan de gesprekken verder in het provincieshuis van Groningen.

Ziekenhuisbestuurders pleiten voor nieuwe maatregelen, Kuipers sluit lokale lockdowns niet uit

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Radiostilte rondom kabinetsformatie: dit speelt er op dit moment
Sluiten