Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 25 okt 2021

Ziekenhuizen en ouderenbond willen anderhalvemetermaatschappij terug: ‘Dan ben je er al’

Een aantal ziekenhuizen in Zuid-Holland heeft vanochtend overlegd over een mogelijke verspreiding voor de opvang van coronapatiënten, meldt het HagaZiekenhuis in Den Haag. Het ziekenhuis stelde gisteren een tijdelijke opnamestop in, omdat overbezetting dreigde. Ambulances kregen de opdracht patiënten naar andere ziekenhuizen in de regio te brengen.

De laatste tijd was de capaciteit in ziekenhuizen voldoende en hoefde patiënten niet of nauwelijks gespreid te worden, maar doordat het normale leven na corona steeds meer wordt opgepakt, is de druk op de zorg opgenomen. Dat zegt Martin Schalij van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ). Er worden volgens hem niet alleen meer coronapatiënten opgenomen, maar ook bijvoorbeeld weer meer slachtoffers van ongevallen of mensen die een hartaanval hebben gehad.

Ouderenbond wil coronamaatregelen opnieuw invoeren

Tegen Omroep West zei Schalij dat het nodig is „om het hoofd erbij te houden, weer mondkapjes te gebruiken, thuis te werken en 1,5 meter afstand te houden. Als je dat samen doet, dan ben je er al”. Niet alleen Schalij vind het nodig dat de basisregels terug komen, ook ouderenorganisatie ANBO vindt dat de overheid snel weer maatregelen moet nemen om een halt te roepen aan de oplopende besmettingscijfers.

Ondanks het feit dat de vaccinatiegraad onder 65-plussers iets boven de 90 procent ligt, belanden steeds meer oudere ouderen met corona in het ziekenhuis. Het ANBO vindt dat het kabinet niet moet wachten met maatregelen tot het water de ziekenhuizen aan de lippen staat, maar vraagt hen snel in te grijpen.

Hugo de Jong: ‘Maatregelen zijn nog binnen de bandbreedte’

Ook zij denken aan een herinvoering van de anderhalvemeterregel of de mondkapjesplicht. Daarnaast wilt de ouderenbond dat het kabinet snel een besluit neemt over een derde prik voor de oudste groep ouderen. „De meesten zijn inmiddels een half jaar geleden gevaccineerd. Als zo’n derde prik de afweer bij deze groep kan vergroten, moet daar niet mee worden gewacht”, aldus een woordvoerder van de ouderenbond.

Of nieuwe maatregelen nodig zijn om de coronabesmettingen in te dammen, wilde Hugo de Jonge nog niet kwijt omdat hij in de middag nog coronaoverleg voert met collega’s uit het kabinet. De Jonge noemde de vraag of er extra maatregelen nodig zijn een „zeer terechte”. Hoewel de cijfers harder oplopen dan voorzien, vallen ze volgens hem wel nog „binnen de bandbreedte”. Het OMT wees erop dat er nog veel onzeker is over het aantal mensen dat in de huidige situatie in het ziekenhuis terecht kan komen.

Roep om protocol rond snotneus op het werk: ‘Thuis blijven en testen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Ziekenhuizen en ouderenbond willen anderhalvemetermaatschappij terug: ‘Dan ben je er al’
Sluiten