Meike van Zandvoort
Meike van Zandvoort Binnenland 11 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

Sander Hoogendoorn is wooncrisis studenten zat en verruilt woning voor studentenkamer

Op kamers gaan is tegenwoordig niet meer zo makkelijk als vroeger. Studenten betalen vaak te veel voor te weinig. Een kamer waar nog nét een bureautje in past of waar de vochtvlekken in de muur zitten, bijvoorbeeld. En dat is waarom er aandacht moet komen voor de studentenwoningnood, vindt NPO 3FM-dj Sander Hoogendoorn. Hij verruilt daarom een week zijn huis (inclusief poes) voor een kamer van een student in Utrecht.

Dj Luc Sarneel is verslaggever bij Sanders Vriendenteam; de BNNVARA-ochtendshow die aandacht wil voor dit probleem. Met een checklist gaat hij langs allerlei studentenkamers, op zoek naar de Karigste Kamer van Nederland.

Sander Hoogendoorn aandacht voor studentenwoningnood

Het enige wat je hoeft te doen om kans te maken op de titel Karigste Kamer van Nederland, is bijvoorbeeld wonen in een kamer waar je amper daglicht ziet, waar de schimmel door de muur kruipt of waar er na anderhalf jaar nog steeds geen werkend slot op de wc-deur zit. Of een veel te hoge huurprijs betalen voor een veel te kleine ruimte: iets wat heel veel studenten (moeten) doen.

Om helemaal te ervaren hoe het is om anno 2021 in een studentenhuis te wonen, ruilt Sander Hoogendoorn een week van woning met een Utrechtse student. Met hoogslaper en al. „Ik ben benieuwd wat dat met mijn nachtrust gaat doen… Maar alles om voor dit probleem aandacht te vragen, want de studentenwoningnood is nog nooit zo groot geweest”, zegt Hoogendoorn.

Hij noemt voorbeelden van studenten die maar bij hun ouders moeten blijven wonen of bij hun vrienden op de bank slapen. „Zelfs in hun auto slapen zijn geen uitzondering in Nederland. En als je dan al een kamer hebt dan is dat vaak ook niet veel soeps.”

Jury van de Karigste Kamer van Nederland

De jury bestaat uit waarnemend D66-fractievoorzitter Rob Jetten, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) Ama Boahene, en Lot Mulder. Zij is het brein achter het Instagram-account De Haarclip van Marie Claire. Met z’n drieën selecteren zij de vier kanshebbers voor de ‘Karigste Kamer’ die ons land rijk is.

Studenten betalen regelmatig te veel voor hun kamer, doordat huurcommissies lange wachtlijsten hebben, ‘huisjesmelkers’ vaak nog vrij baan krijgen en pandjesbazen misbruik maken van het enorme tekort. Ze vragen dan te hoge huurprijzen voor woningen van slechte kwaliteit. Boahene van de LSVb legt uit: „Wij merken dat studenten, in voornamelijk de grote steden, nog steeds veel te veel betalen voor weinig ruimte en slecht onderhouden huizen, de gemiddelde huurprijs ligt nog steeds boven de vierhonderd euro.”

Ben je de ongelukkige die de titel van de Karigste Kamer van Nederland op zich mag nemen? Dan betaalt de radio-zender een maand huur en win je een huisfeest op de dag zelf, vrijdag 22 oktober. Op Instagram wensen luisteraars Hoogendoorn alvast sterkte toe, maar de dj zelf denkt vooral aan zijn achtergebleven poes: „Ik mis Kimi nu al!”.

Instagram gaat tieners beschermen tegen schadelijke content

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.