Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 14 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Huizen worden komende twee jaar nóg 90.000 euro duurder; wordt kopen straks alleen iets voor de elite?

De huizenprijzen blijven records breken en aan die stijging komt voorlopig geen geen eind, stelt de Rabobank. De bank verwacht dat de huizenprijzen in 2021 en 2022 nog met 28 procent gaan stijgen. Dat is omgerekend zo’n 90.000 euro. Wordt een huis kopen straks iets elitairs?

Metro belt met Stefan Groot, senior-econoom bij de Rabobank.

Slecht nieuws voor starters

Dit is slecht nieuws voor starters, beaamt hij. „Het was in 2020 al erg moeilijk om een huis te kopen, maar in 2022 al helemaal. Het aanbod huizen droogt in hoog tempo op. Er staan nu veel minder huizen te koop dan vorig jaar.”

De stijging van 90.000 euro betekent in de praktijk dat een koper zo’n dertig jaar lang 300 euro hogere maandlasten heeft, benadrukt Groot. De huizenprijzen stijgen momenteel zo hard, dat het iets later kopen van een huis dus decennialang invloed kan hebben op je maandlasten.

Maar wat nou als je deze 90.000 euro niet zomaar extra hypothecair kunt financieren? Of deze zomaar ergens op de plank hebt liggen? Wordt het kopen van een huis in de toekomst iets voor de elite? Of kunnen we verwachten dat de huizenmarkt op een gegeven moment in gaat storten?

Wordt een huis kopen iets voor de elite?

„Het is zeker waar dat je meer eigen geld nodig hebt om een huis te kopen, maar dat het moeilijk is om te sparen door de hoge huurprijzen”, zegt Groot. Je ziet dat ook aan de cijfers: waar eerst 60 procent van de huizen gekocht werd door kopers jonger dan 35 jaar, is dat percentage nu gezakt tot beneden de 50.

„Maar het gaat wat ver om te zeggen dat het straks alleen mogelijk is voor de elite om een huis te kopen. Dit percentage zakt niet zomaar naar nul”, zegt hij. „Dat neemt niet weg dat er in de toekomst wel sprake zal zijn van lager eigen woningbezit als de schaarste aanhoudt.”

Hij benadrukt dat dit nu de huidige trend is in het land. „Wanneer er beleid wordt doorgevoerd zodat er minder woningschaarste is, bijvoorbeeld als er meer locaties beschikbaar worden gesteld om te bouwen – of als panden minder makkelijk opgekocht kunnen worden, verandert de situatie ook.”

Stort de huizenmarkt binnenkort in?

We hoeven ook niet te rekenen op een huizenmarkt die instort, zoals sommige mensen roepen. „Het is heel lastig om te zeggen of er nou wel of niet sprake is van een bubbel”, zegt hij. „Waneer je spreekt over de verre toekomst, doe je dat in termen van scenario’s, afhankelijk van verdere marktomstandigheden zoals de rente.”

Starters kunnen hun hoop daarom het best vestigen op een ander beleid. Zondag gingen er tijdens het woonprotest duizenden mensen de straat op in Amsterdam om te protesteren tegen de exploderende huizenprijzen en het woningtekort.

Lees hier wat precies de oorzaken zijn van deze oververhitte huizenmarkt.

Metro-stelling: ‘Huizen zijn om in te wonen, niet om in te beleggen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.