Shazney Redan
Shazney Redan Binnenland 10 nov 2020
Leestijd: 3 minuten

Studenten in brandbrief: ‘We zijn steeds minder welkom in studentensteden’

Al jaren worden studenten verdreven uit binnensteden, en de klachten van studenten stapelen zich op. Daarom heeft de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) een brandbrief geschreven aan minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken. „Studenten mogen niet de passanten of vreemdelingen van buiten zijn in hun eigen studentenstad.”

Het aantal studentenwoningen blijft dalen. „Studenten zijn steeds minder welkom in studentensteden. Er is al tientallen jaren een nijpend tekort aan studentenwoningen en nog steeds kiezen gemeenten ervoor om het aantal studentenhuizen in binnensteden te beperken”, staat in de brandbrief aan minister Ollongren.

Ook wordt in de brief de zogeheten 30-meter-regel besproken. Die regel houdt in dat het niet is toegestaan om een nieuwe kamerverhuur te starten als er binnen 30 meter al een verhuurpand bevindt. Dit geldt ook voor het splitsen van woningen. „Hierdoor werden al honderden studenten gedwongen hun huis uitgezet.”

Peperdure studentenhuizen

De buurtbewoners klagen over geluidsoverlast en de gemeenten wijzen op een te grote in-en-uitstroom van studenten. Daarom beperkt de gemeente het aantal studentenwoningen onder het motto ‘leefbaarheid’. De gemeenten drijven de studenten naar de rand van de steden, richting peperdure studentenhuizen.

Paul Tholenaars, directeur van Kences (het kenniscentrum voor studentenhuisvesting), onderschrijft het probleem en zegt tegen de NOS dat het aantal studentenkamers de afgelopen twee jaar sterk gedaald. 5000 studentenwoningen zijn verdwenen en er zijn ruim 6400 studio’s voor in de plaats gekomen.

Lokale visboer

Het Landelijke Actieplan Studentenhuisvesting (LAS) wil het tekort aan woonvoorzieningen voor studenten verminderen, staat verder in de brandbrief. Toch wordt studentenhuisvesting nauwelijks aangepakt en stimuleren gemeentelijke regels de ‘ontkamering’. De Landelijke Kamer van Verenigingen eist namens 48 studentenverenigingen dat studenten worden gezien als de andere bewoners van de binnenstad. Ook strijdt de LKvV in de brief voor de band die de studenten met de stad zouden verliezen. Want wat is een studentenstad zonder studenten?

„Wij roepen op de studentenhuizen in de binnenstad te behouden en uit te breiden, zodat de stad ongedeeld blijft”, schrijven de studenten. „Studenten mogen niet de passanten of vreemdelingen van buiten zijn in hun eigen studentenstad, maar moeten wonen in de stad bij een lokale visboer en de bakker om de hoek.”

‘Goed signaal’

Sander van Diepen, D66-raadslid in Leiden, geeft aan dat de brandbrief een „goed landelijk signaal” is. „Studenten en de Leidse binnenstad zijn al 445 jaar met elkaar verbonden. Dat vraagt om voldoende studentenwoningen”, zegt hij op Twitter.

Tweede Kamerlid Jessica van Eijs (D66) strijdt voor de studenten door meer woonruimte te bieden. „D66 wil meer leegstaande kantoren en winkels ombouwen tot studentenwoningen. Daarnaast willen we dat er ruimte is voor meer studentenhuizen in binnensteden. Ik heb de minister gevraagd om met de oproep van de studenten in de brandbrief aan de slag te gaan”, schrijft ze op Twitter.

 

Ook Tweede Kamerlid Paul Smeulders (GroenLinks) pleit voor meer studentenwoningen. „Er is een enorm tekort aan woningen voor studenten en starters. GroenLinks heeft gisteren een motie ingediend om een deel van de woningbouwimpuls van 1 miljard te gebruiken om extra huizen voor jongeren te bouwen”, zegt hij.

Lees ook: Nog steeds lastig om betaalbare studentenkamer te vinden, corona werkt niet mee

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Studenten in brandbrief: ‘We zijn steeds minder welkom in studentensteden’
Sluiten