Redactie Metro
Redactie Metro Tech 11 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Instagram gaat tieners beschermen tegen schadelijke content

Instagram heeft plannen het platform veiliger te maken voor tieners. Onder andere ouderlijk toezicht en een ander algoritme moeten dat waar gaan maken.

De nieuwe tools moeten tieners beschermen tegen content die een slecht effect op de kinderen kan hebben. Als een gebruiker ‘down the rabbit hole‘ dreigt te vallen, wordt er andere content aangeboden door Instagram.

Instagram schadelijk voor tieners

Er komt een wijziging in het algoritme die dat moet gaan voorkomen. Facebook-topman Nick Clegg heeft in Meet The Press en CNN State of the Union laten weten dat content die mogelijk schadelijk is voor de geestelijke gezondheid zal worden aangepakt. Dat meldt Deadline. Tieners worden aangespoord andere content te bekijken.

Ook zijn de makers aan het kijken hoe ze ouderlijk toezicht kunnen toepassen. Op dit moment kun je niet zomaar meekijken op de tijdlijn van je kind. Wanneer de twee tools worden uitgerold, is nog niet duidelijk.

Schadelijkheid was bekend

Facebook – het moederbedrijf van Instagram – weet al tijden dat Instagram schadelijk is voor een deel van de tieners. Tot op heden nam het platform eigenlijk nooit maatregelen. Eind september lekte een intern onderzoek waaruit bleek dat het Instagram negatieve effecten kan hebben op vooral tienermeisjes. Facebook ontkende de problemen en zegt dat het medium niet schadelijk is. Toch lijken de makers nu te kijken naar veranderingen.

Mocht je nog op Facebook zitten, dan kun je daar ook wat veranderingen verwachten. In de toekomst zul je meer posts van vrienden te zien krijgen en minder vaak politieke berichten. Facebook greep al eerder in bij politieke berichten. Het gevolg daarvan was dat je ook minder journalistieke stukken met een politieke inslag te zien kreeg.

Klokkenluider van Facebook

De invloed van Instagram op tieners werd gelekt door klokkenluider Frances Haugen. De oud-medewerker van Facebook is volgens haar advocaat nog lang niet klaar. Er zouden nog veel meer berichten worden gelekt de komende tijd. Hier lees je hoe dat in elkaar steekt.

Vaker psychische problemen door chantage na sexting

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Instagram gaat tieners beschermen tegen schadelijke content
Sluiten