Judith Tielemans
Judith Tielemans Opvallend 24 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Moddergat heet nu Blabberpoepert. Maar dat is niet de enige gekke plaatsnaam in Nederland

Inwoners van het dorp Moddergat zijn gisterochtend wakker geworden in ‘Blabberpoepert’. De komborden van het dorp zijn door iemand gewijzigd, maar niemand weet door wie. Wel is duidelijk dat Blabberpoepert een vrije vertaling is van ‘Moddergat’ in de Friese taal.

Degene die de borden heeft aangepast, heeft dat waarschijnlijk gedaan uit reactie op het nieuwe beleid voor komborden in Noord-Friesland. De gemeenteraad besloot vorig jaar om van 25 dorpen de plaatsnamen te veranderen in een Friese versie.

Moddergat of Blabberpoepert?

Dat klinkt leuk, maar toch zijn er een aantal dorpen die liever geen Friese plaatsnaam bovenaan het kombord hebben staan, zoals onder andere Ee, Waaxens, Aalsum, Burum en Munnekezijl. Zij hebben aangegeven bij de gemeente dat ze geen Friese plaatsnaam willen.

Het kan nog even duren voordat de overige dorpen in Noord-Friesland zullen transformeren naar een andere plaatsnaam. Ze worden namelijk pas vervangen zodra ze aan vervanging toe zijn, dus inwoners zullen nog even geduld moeten hebben.

Trutjeshoek, Muggenbeet en Knikkerdorp

Moddergat klinkt misschien gek, maar in Friesland zijn wel meer plaatsnamen te vonden die niet heel alledaags zijn. Wat denk je van Sexbierum, Haring en Kale Kluft? Je zult vast nog nooit gehoord hebben van Trutjeshoek: een buurtschap in de gemeente Oldebroek, bestaande uit twee straten. Knikkerdorp, een gehucht tussen Wellerooi en Well, klinkt dan wel weer schattig, net als ‘dambord’. Muggenbeet, aan de kop van Overijssel, slaan we liever over.

Overigens kan het erger: in het buitenland vind je soms wel hele nare plaatsnamen. Zo vind je in de Verenigde Staten een plaats genaamd ‘Dead Women Crossing’. Maar ook ‘Bloody Dick’ bestaat echt, net als ‘Sandy Balls’ in Engeland. Je hoeft ook niet gek op te kijken als je langs de ‘broken heart lane’ rijdt in de VS, of wanneer je het ‘Lonesome Lake’ daar op de kaart ziet staan.

Dit zijn de meest deprimerende plaatsen ter wereld

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Moddergat heet nu Blabberpoepert. Maar dat is niet de enige gekke plaatsnaam in Nederland
Sluiten