Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 14 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Handel in valse QR-codes CoronaCheck, ministerie doet aangifte

Het ministerie van Volksgezondheid gaat aangifte doen omdat er online wordt gehandeld in QR-codes voor de app CoronaCheck.

Dat bevestigde het ministerie vanmiddag naar aanleiding van een bericht van de NOS.

Nep QR-codes zijn nu geblokkeerd

De gedeelde QR-codes worden sinds afgelopen weekeinde geblokkeerd. Niemand kan er meer gebruik van maken. De site waar de codes werden gedeeld is inmiddels offline. Het ministerie van VWS zegt echter meer sites in het vizier te hebben.

De QR-codes zelf zijn legitiem. Ze worden door gebruikers van CoronaCheck vervolgens aangeboden, zodat anderen de nagemaakte codes in een nagemaakte app kunnen zetten. Voor die mensen zijn de codes vals.

Nep-app ziet er echt uit

De nep-app laat zelfs de bewegende fietsers en skaters zien waarmee controleurs checken of de app echt is, ontdekte de NOS. De aanbieders delen ook hun initialen en geboortedata, zodat de nieuwe gebruikers daar rekening mee kunnen houden als ze gecontroleerd worden.

Mensen hebben sinds een paar weken een coronatoegangsbewijs nodig om te worden toegelaten tot onder meer restaurants, cafés, theaters en bioscopen. Dat bewijs kan worden aangemaakt in de app CoronaCheck wanneer mensen volledig zijn gevaccineerd, wanneer ze negatief zijn getest op het virus of wanneer ze onlangs zijn hersteld van een coronabesmetting.

https://twitter.com/Schellevis/status/1448652736195534852

Geen strenge controles QR-code

Vanmorgen schreef Metro ook over de QR-code van de CoronaCheck-app. Juist dat checken gebeurt niet overal. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van de NOS. Het onderzoeksorgaan onderzocht dit afgelopen weekend onder bijna 2300 mensen. Vooral kantines van amateursportclubs namen de controles niet zo nauw. In bioscopen, theaters, concertzalen en in stadions was dit een stuk strenger (82 procent). In kroegen en restaurants verschilden de controles nogal. Ruim de helft van de horecagasten werd gecheckt. Een vijfde tot een kwart helemaal niet.

Ernst Kuipers over gebruik van coronapas: ‘Nodig tot voorjaar 2022’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.