Quirine Brouwer
Quirine Brouwer Binnenland 23 okt 2021

Psycholoog gaf mensen zelfdodingsmiddel: ‘Kan me niet schelen of ze me in de bak douwen’

De Brabantse psycholoog Wim van Dijk heeft aan meer dan honderd mensen het zelfdodingsmiddel X gegeven. Ondanks het risico op vervolging wil hij toch zijn verhaal doen in de media: „Ik wil dat er iets gebeurt.”

Dit zegt de psycholoog zaterdag in een interview met de Volkskrant.

Psycholoog verspreidt Middel X

Het is de eerste keer dat iemand kenbaar maakt dat ze het zelfdodingsmiddel verstrekken, al gebeurt het in de realiteit regelmatig. Middel X is een wit conserveermiddel in poedervorm dat in Nederland verkrijgbaar is in chemische groothandels. Het is een goedkoop en dodelijk middel, de reden voor Coöperatie Laatste Wil (CLW) om het in pilvorm beschikbaar te maken voor leden met een sterfwens.

Dit omdat de Nederlandse euthanasiewet het voor veel mensen lastig maakt om op een waardige manier te sterven als zij dit willen. Dit komt bijvoorbeeld voor bij mensen die door chronische ziekte veel pijn of ander lijden moeten doorstaan. Of bij mensen die te maken hebben met mentale problemen zonder zicht op verbetering.

Aanwakkeren debat euthanasiewet

Het ministerie van Justitie verbood de CLW om Middel X te verspreiden, toch wordt dit illegaal nog gedaan. Van Dijk is een van de mensen die dit deed en is aangehouden wegens overtreding van de geneesmiddelenwet en hulp bij zelfdoding. Hij heeft zich dinsdag op verzoek van de politie gemeld op het bureau in Eindhoven. De psycholoog heeft besloten om in de media zijn verhaal te doen, omdat hij wil dat het debat over de euthanasiewet verder kan worden gevoerd.

„Ik ben me bewust van de consequenties van mijn verhaal. Het maakt me niet uit”, vertelt Van Dijk in de Volkskrant. Hij hoopt dat zijn bekentenis ervoor zorgt dat meer verstrekkers in de openbaarheid durven te treden. „Ik wil dat de maatschappelijke onrust zo groot wordt dat justitie hier niet omheen kan. Het kan me niet zo veel schelen of ze me arresteren of me in de bak douwen. Ik wil dat er iets gebeurt.”

Veel corona en weinig personeel: ‘Zorg in ziekenhuizen inhalen lukt nu al niet’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Psycholoog gaf mensen zelfdodingsmiddel: ‘Kan me niet schelen of ze me in de bak douwen’
Sluiten