Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 30 jan 2020
Leestijd: 1 minuut

Tienduizend 55-plussers willen eigenlijk dood

Zo’n 43.000 55-plussers in Nederland hebben een actieve doodswens, zonder dat ze ernstig ziek zijn. Die groep mensen heeft daar ook al serieus over nagedacht.

Binnen deze groep mensen zijn er zo’n 10.000 mensen die daadwerkelijk hun leven willen beëindigen. Een derde zou hier hulp bij willen, de meerderheid stapt liever zelf uit het leven.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit voor Humanistiek en het UMC Utrecht, die zich in opdracht van het kabinet over het dossier voltooid leven hebben gebogen. Het onderzoek draait om mensen die wel verlangen naar de dood, maar niet onder de euthanasiewet vallen omdat er geen medische reden voor euthanasie is.

De onderzoekers onderscheiden verschillende soorten mensen met doodswens. Zij met een actieve en zij met een passieve wens. Die met een passieve wens verlangen naar het einde, maar willen niet handelen om dat dichterbij te laten komen. Mensen met een actieve wens hebben bijvoorbeeld zelfdoding overwogen.

Onomkeerbaar

Het koesteren van een doodswens betekent overigens niet dat men gelijk dood wil. Zelfs onder de mensen met een wens tot levensbeëindiging, zei een derde van de ondervraagden dat de wens om te leven de afgelopen week sterker was dan het verlangen naar de dood.

Waar de dood onomkeerbaar is, is een doodswens dat niet, zeggen de onderzoekers. „Tegelijkertijd is het belangrijk om te onderkennen dat doodswensen en het existentieel lijden dat daaraan ten grondslag ligt, niet altijd oplosbaar zijn."

Onder de mensen met een doodswens zijn relatief veel vrouwen (67 procent). Factoren als eenzaamheid, het gevoel anderen tot last te zijn of fysieke aftakeling kunnen het verlangen naar de dood versterken. Onafhankelijkheid en het gevoel verbonden te zijn met andere mensen kunnen de doodswens juist verminderen.

Denk jij aan zelfmoord? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via 0900-0113 of www.113.nl.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.