Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 10 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

‘Van Lienden en partners misleidden ook honderden zorginstellingen en bedrijven’

Sywert van Lienden en zijn partners verdienden met hun bv ook geld met de verkoop van mondkapjes en sneltesten aan zorginstellingen en zakelijke klanten. Zij waren ervan overtuigd dat ze met de stichting Hulptroepen Alliantie in zee gingen, een stichting zonder winstoogmerk.

Follow The Money (FTM) schrijft dat de klanten in de waan werden gelaten dat Van Lienden geen winst maakte met de verkoop van sneltesten en mondkapjes. Dat komt omdat er offertes werden opgemaakt met het logo van de stichting en met de tekst ‘Hulp voor zorghelden’. Het telefoonnummer en e-mailadres op de facturen verwezen ook naar de stichting.

Mogelijk sprake van oplichting

„Zo tuin je er wel in, ja”, zegt een manager van een christelijke zorginstelling tegen FTM. Hij kocht bijna 40.000 mondkapjes bij de stichting, maar kreeg de rekening van de bv. Een aantal juristen zegt dat er mogelijk sprake was van oplichting.

Volgens één van de voormalig medewerkers van stichting Hulptroepen Alliantie wist slechts een handjevol mensen bij de stichting dat sommige facturen op naam van de bv werden gezet. Zij zeggen dat er zeker „honderden en waarschijnlijk meer dan duizend” bestellingen bij de bv in plaats van de stichting zijn gefactureerd. Van Lienden en zijn partners Camille van Gestel en Bernd Damme hebben hierdoor mogelijk miljoenen euro’s extra aan omzet behaald via hun commerciële bedrijf. De medewerkers wilden anoniem blijven omdat ze een geheimhoudingsverklaring hebben getekend.

Hoeveel winst het de bv en aandeelhouders opleverde is niet duidelijk. Volgens FTM kan het gaan om enkele miljoenen euro’s aan extra omzet. Dat komt dan boven op de ruim 100 miljoen die de verkoop van mondkapjes aan de overheid opleverde.

Van Lienden al langer onder vuur

Van Lienden en zijn partners wilden niet op vragen reageren. Camille van Gestel zei „al een tijd niet meer betrokken te zijn bij de bv” en kon daarom geen antwoord geven.

Sinds mei ligt Van Lienden onder vuur. Toen kwam naar buiten dat hij en zijn partners winst hadden gemaakt met de verkoop van mondkapjes aan de overheid, terwijl Van Lienden beweerde er niets aan te verdienen. Hij zou er zelf 9 miljoen euro aan over hebben gehouden. Van Lienden beloofde het geld een maatschappelijke bestemming te geven. Verder maakte hij daarover geen details bekend.

Twan Huys tegen Sywert van Lienden bij Buitenhof: ‘Dit is flauwekul’

Youp van ’t Hek bij Humberto: ‘Waarom ‘tieft’ CDA oplichter Sywert niet de partij uit?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Van Lienden en partners misleidden ook honderden zorginstellingen en bedrijven’
Sluiten