Quirine Brouwer
Quirine Brouwer Binnenland 6 okt 2021

Koning Willem-Alexander in gesprek met slachtoffers toeslagenaffaire

Koning Willem-Alexander ontvangt vanmiddag vijf slachtoffers van de toeslagenaffaire, nadat zij hem in een brief om een gesprek vroegen. Het is voor zover bekend de eerste keer dat de koning met de slachtoffers praat.

Het gaat om de vijf vrouwen die hun verhaal deden in de veelbesproken NPO-documentaire Alleen tegen de staat, die werd geproduceerd door BNNVARA.

Koning ontvangt slachtoffers toeslagenaffaire

In de documentaire vertellen de vijf moeders wat de enorme impact van de grove fouten van de overheid op hun leven was. De documentaire maakte diepe indruk op kijkers, en meenden dat dit ‘verplichte kost’ voor politici zou moeten zijn.

De vijf slachtoffers hebben na de troonrede, waarin de koning de toeslagenaffaire kort benoemde, een open brief naar het koningshuis gestuurd waarin zij om een gesprek met de koning vroegen. Willem-Alexander heeft dit geaccepteerd en ontvangt de vrouwen vanmiddag. „Hij vindt het belangrijk naar de verhalen en ervaringen van de ouders te luisteren, en zo op de hoogte te zijn”, zegt een woordvoerster van de Rijksvoorlichtingsdienst.

‘Hypocriet gebaar’

Op Twitter roept het gesprek wel wat vragen op, vooral nu de koning deze week wederom in het nieuws was om zijn omstreden miljoenensalaris. Het ontgaat men niet dat het ironisch is dat dit miljoenensalaris juist bekostigd wordt door de belastingdienst, de boosdoener in het verhaal van de toeslagenaffaire. „Man die geen belasting betaalt gaat in gesprek met mensen over hun problemen met de belastingdienst, die namens hem bij deze mensen zijn inkomen int”, schrijft iemand.

„Wat een hypocriet gebaar”, klinkt het elders. Anderen zijn vooral benieuwd wat dit gesprek gaat opleveren in de voortgang van de compensatie van de slachtoffers. Want ondanks beloftes van het kabinet zijn de meeste ouders nog niet gecompenseerd of geholpen.

Formatieplannen informateurs: linkse partijen erbij betrekken en ‘echt iets nieuws proberen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Koning Willem-Alexander in gesprek met slachtoffers toeslagenaffaire
Sluiten