Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 6 okt 2021

Man die ‘Hugo brandt het best’ zong vrijgesproken van bedreigen De Jonge

Een man die in een Facebookvideo volgens het Openbaar Ministerie „Hugo brandt het best” en „Hugo gaat dood” zingt, is vandaag vrijgesproken door de rechtbank in Maastricht. De Heerlenaar Danny V. zong de bedreigende leuzen richting De Jonge volgens het OM samen met twee vrienden. Raadsman Wesley Houben ontkende vandaag dat zijn cliënt „Hugo gaat dood” heeft gezongen.

Op 22 september is V. aangehouden, sindsdien zit hij vast. Het OM eiste een gevangenisstraf van 30 dagen, met aftrek van de dagen die de man al gezeten heeft. Eerder kreeg de man een voorwaardelijke taakstraf van 20 uur, omdat hij politieagenten had beledigd. Het OM wilde dat de rechtbank die straf nu ten uitvoer legde. „Het moet een stevig signaal zijn tegen het bedreigen van politici”, aldus het OM ter zitting. De raadsman van V. vroeg om vrijspraak omdat zijn cliënt niet de intentie had De Jonge te bedreigen.

Verdachte bedreigde Omtzigt ook al

Maar de rechtbank ging niet mee in de eisen van het OM. De man zou namelijk niet weten dat hij gefilmd werd, en daarom had hij dus niet de opzet dat De Jonge het filmpje zou zien en zich daardoor bedreigd zou voelen.

Het omstreden filmpje werd met veel gelach opgenomen tijdens een persconferentie van Hugo de Jonge op 9 juli. Iets later liet de politie de video aan de demissionair minister zien. Die liet weten dat hij zich bedreigd voelde, mede omdat de verdachte eerder al, op 20 augustus vorig jaar, Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt had bedreigd. Daarvoor werd hij in hoger beroep veroordeeld tot vier maanden cel, waarvan twee voorwaardelijk. V. is hiertegen in cassatie gegaan.

Geen doodsbedreiging richting De Jonge 

De raadsman ziet de actie van V. niet als doodsbedreiging. Allereerst omdat zijn cliënt alleen „Hugo” zou hebben meegezongen, en omdat het door V. wél gezongen „Hugo brandt het best” geen doodsbedreiging zou zijn. V. zei vandaag dat ook in het voetbal vaak wordt gezongen dat iemand „het best brandt”, bijvoorbeeld in „Joden branden het best”. Hij ziet daarin geen bedreiging.

Houben betoogde dat V. ook niet de intentie had De Jonge te bedreigen. V. zegt dat hij niet wist dat er een filmpje werd opgenomen en op internet werd gezet. Toen hij daarachter kwam, heeft hij het er naar eigen zeggen weer van af laten halen.

Loiza Lamers dapper en openhartig in docu Videoland: Altijd Al Loiza

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Man die ‘Hugo brandt het best’ zong vrijgesproken van bedreigen De Jonge
Sluiten