Quirine Brouwer
Quirine Brouwer Televisie 21 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Docu ‘Alleen tegen de staat’ over toeslagenaffaire maakt diepe indruk: ‘Beangstigend’

Gisteravond was de documentaire 2Doc: Alleen tegen de staat te zien op tv. In de documentaire doen vijf moeders die slachtoffer werden van de toeslagenaffaire, hun ingrijpende verhaal. De documentaire maakt diepe indruk op de kijkers.

„Verhalen zoals deze kende ik uit Rusland: waar mensen compleet kapot worden gemaakt door de staat”, luidt een van de reacties.

Documentaire ‘Alleen tegen de staat’

In de documentaire zitten vijf vrouwen in een zaal, en ze vertellen van het begin tot het einde hun verhaal. Van het gelukkige leven dat ze leidden vóór de affaire, tot het moment dat hun leven compleet verwoest was. De pure en simpele manier waarop de documentaire gefilmd is, laat de verhalen van de slachtoffers nog harder binnenkomen. Het maakt het politieke en juridische verhaal dat tot nu toe in de media getoond werd een stuk menselijker, en daarmee ook een stuk heftiger.

De vrouwen vertellen hoe ze na de eerste vorderingsbrieven van de belastingdienst nog dachten: dit is een fout, dit komt wel goed. Maar dat gebeurde niet. „Ik raakte alles kwijt”, zegt een van de vrouwen, en daar blijkt geen woord van gelogen. De slachtoffers werden door fouten van de belastingdienst ontslagen, uit huis gezet, geweigerd bij de dokter, en zelfs het zoontje van een van de vrouwen werd haar ontnomen door jeugdzorg door de hoge schulden. De verhalen gaan door merg en been en de emoties zitten de vrouwen nog diep. „Ik haat ze. Ze kunnen allemaal de tering krijgen. Ik haat ze echt allemaal. En ik heb nooit mensen gehaat. Ze kunnen allemaal doodvallen. Allemaal.”

Diepe indruk op kijkers

Kijkers zijn ontsteld. „Wat een ellende, verdriet, eenzaamheid en verwoesting”, schrijft een van de kijkers op Twitter. „Deze documentaire is verplichte kost voor ambtenaren”, suggereert iemand anders. Politicus Pieter Omtzigt, die de toeslagenaffaire aan het licht bracht, reageert op Twitter ook op de documentaire: „Kijken doet pijn. En het was ontzettend moedig van deze vijf moeder om dit te vertellen. Toch kijken. Om te begrijpen.”

De documentaire Alleen tegen de staat is hier terug te kijken.

Dit zeiden kabinetsleden tijdens de ministerraad over de toeslagenaffaire

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Docu ‘Alleen tegen de staat’ over toeslagenaffaire maakt diepe indruk: ‘Beangstigend’
Sluiten