Quirine Brouwer
Quirine Brouwer Buitenland 30 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Zorgen om gezondheid Queen Elizabeth: ‘Wake-up call’

Britten maken zich zorgen om de gezondheid van Queen Elizabeth, die na een nacht in het ziekenhuis op 20 oktober nu ook is geadviseerd om twee weken rust te houden. Premier Boris Johnson gaf vandaag een update na een gesprek met de koningin en zei dat ze „in zeer goede vorm” was.

„Ze is door dokters geadviseerd om rust te houden en dat moeten we begrijpen en respecteren. We wensen haar allemaal het allerbeste.”

Zorgen om gezondheid Queen Elizabeth

Koninklijke correspondent Johnny Dymond liet weten dat het „vermoeidheid, geen ziekte” is dat de koningin de komende twee weken thuishoudt. Woordvoerders noemen het slechts een „verstandige voorzorgsmaatregel”.

Ondanks de geruststellingen van het paleis en premier Johnson maken Britten zich zorgen. De koningin is immers al 95 en haar gezondheid is niet meer wat het is geweest. Zo werd ze onlangs met een wandelstok gefotografeerd en heeft ze haar gesprekken met de premier tegenwoordig over de telefoon in plaats van in het echt in Buckingham Palace. Ook moest ze haar favoriete hobby, paardrijden, opgeven. Niet vreemd voor iemand van haar leeftijd.

‘Een wake-up call’

Het is echter voor het eerst sinds 2013 dat Elizabeth naar het ziekenhuis moest. Dat, in combinatie met het feit dat ze de komende twee weken nergens in het openbaar te zien zal zijn, vinden Britten zorgelijk. Met name het feit dat ze op 14 november niet bij de Remembrance Sunday memorial ceremony aanwezig zal zijn, doet bij veel mensen de alarmbellen rinkelen. Dat beschouwt de Queen namelijk als het belangrijkste evenement in haar agenda.

Robert Hardman, auteur van boek Queen of the World, noemt het bij de BBC „een wake-up call dat de koningin al 95 jaar oud is. Ze is alle jaren zo betrouwbaar geweest, waardoor we aannemen dat ze er altijd wel zal zijn. En wanneer ze er dan niet is, dan komt dat best als een schok.”

‘Stem van kalmte’

De vele reacties op het nieuws tonen aan hoe populair Elizabeth is als koningin. Ook experts onderschrijven dit. „Met haar waardigheid en emotionele terughoudendheid heeft ze de controversies weten te ontlopen die haar kinderen wel achtervolgden. Maar ze symboliseert vooral continuïteit in de Britse historie”, schrijft politiek journalist Martin Ivens.

En die stem van rede en kalmte was wat de Britten door de grote onrust van de Brexit en de coronapandemie heen sleepte. „Als ze in deze periode van het toneel was verdwenen, dan was het land ingestort”, meent Ivens. Als Queen Elizabeth overlijdt, verliezen veel Britten „de enige monarch die ze ooit gekend hebben”.

Hopelijk voor hen is dat nog lang niet aan de orde en is het echt enkel een kwestie van rust nemen voor de 95-jarige koningin.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zorgen om gezondheid Queen Elizabeth: ‘Wake-up call’
Sluiten