Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 26 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Wederom een nacht met avondklokrellen: van Rotterdam tot aan Geleen

Relschopper verzamelden zich gisteravond en vannacht op verschillende plekken in Nederland. Voor de derde dag op rij vonden avondklokrellen plaats vol vernielingen en plunderingen.

Vuurwerk, vernielingen en geweld. Daar staan de relschoppers inmiddels om bekend. De ME greep vannacht op veel plekken in. De steden Amsterdam, Den Bosch, Zwolle, Rotterdam, Haarlem, Den Haag, Helmond, Almelo, Breda, Veenendaal, Roermond, Geleen en Tilburg werden doelwit van relschoppers. In de meeste steden was het rond 23.30 uur weer rustig.

Gistermiddag klonken al de eerste geluiden over avondklokrellen in diverse steden in Nederland. Op social media gingen verschillende berichten rond waarin relschoppers elkaar opriepen.

Avondklokrellen Rotterdam en Geleen

In Rotterdam werden zestig relschoppers opgepakt. De politiechef van Rotterdam Fred Westerbeke, meldde tegenover Goedemorgen Nederland van WNL dat ook tien agenten bij de rellen gewond raakten. In Limburg werden zeventien mensen aangehouden voor het overtreden van coronamaatregelen. De verdachten zijn tussen de 17 en 55 jaar oud. Vooral in de Limburgse steden Geleen en in Roermond was het raak.

Volgens een woordvoerster van politiechef Willem Woelders zijn er op de derde dag van de avondklok in het hele land 151 relschoppers gearresteerd. „Het zullen er ongetwijfeld nog meer worden, want het is in sommige steden nog steeds onrustig” , aldus de woordvoerster gisteravond.

Geweld tegen hulpverlening

Henk Essen, de korpschef van de Nationale Politie, vertelde aan De Telegraaf dat hij vastbesloten is om relschoppers aan te pakken. Ook benoemde hij de toenemende agressie tegen undercoveragenten (romeo’s). Van hen circuleren op het internet foto’s met de boodschap deze agenten „aan te pakken”.

Waarom worden deze agenten bedreigd? Op social media klinken geruchten dat deze undercoveragenten aanstichters zouden zijn van de rellen. Volgens de korpschef is dat „volkomen flauwekul”. Ook benadrukt hij dat de politie zelf niet zomaar geweld gebruikt. „We hebben daar geen enkel belang bij.”

Celstraffen voor geweldplegers

De VVD pleit voor harde straffen voor belagers van journalisten, beveiligers of hulpverleners. Vandaag debatteert de Tweede Kamer over een nieuw wetsvoorstel. Hierin staat dat relschoppers die geweld plegen een celstraf krijgen. En dus niet met een taakstraf wegkomen.

In dit wetsvoorstel wordt nadrukkelijk geweld tegen politie, ambulancemedewerkers en andere hulpverleners benoemd. Hiervoor moet volgens de liberalen altijd een gevangenisstraf worden opgelegd. Ook de journalisten en beveiligers komen hierin aan bod. Kamerlid Jeroen van Wijngaarden vertelde: „Als dat tuig onze hulpverleners, beveiligers of journalisten aanvalt, past maar één straf en dat is celstraf.”

Verbijstering Tweede Kamer om avondklokrellen

In de Tweede Kamer is veel verbijstering over de rellen van de afgelopen dagen. PVV-leider Geert Wilders roept op om het leger in te zetten.

CDA-Kamerlid Wytske Postma en 50PLUS-fractievoorzitter Corrie van Brenk uiten hun zorgen over de winkeliers en de plunderingen van winkelpanden.

Lees ook: Onze avondklok-rellen doen ook buitenlandse wenkbrauwen fronsen: ‘Bloody idiots’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.