Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Binnenland 5 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Gommers: ‘Delta-variant zal niet tot lockdown leiden’

Weer een lockdown, maar dan vanwege de Delta-variant? Volgens intensive care-arts Diederik Gommers is die kans klein. „Op dit moment verwachten we niet dat de ziekenhuizen overlopen en dat we weer in een lockdown moeten. We denken dat we het kunnen controleren”, zegt hij in de podcast Vraag het Gommers van BNR.

Diederik Gommers: ‘Delta-variant zal niet tot lockdown leiden’

Wel denkt Gommers, net als veel andere deskundigen, dat de Delta-variant in het najaar dominant zal zijn in Nederland. Dat verwacht ook het RIVM. En ondanks dat een nieuwe lockdown niet voor de hand ligt, ziet Gommers wel een aantal risico’s. Zo is bijvoorbeeld nog onbekend hoe lang vaccins precies bescherming bieden tegen het coronavirus. „Dat gaan we in de gaten houden, misschien moeten de 70- en 80-jarigen een extra prik krijgen”, zegt de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC).

Positief is wel dat de vaccinatiegraad onder ouderen hoog is. „De vraag is vooral of mensen die besmet raken ernstig ziek worden. Onder ouderen is het percentage gevaccineerden boven de 80 procent.”

Ernst Kuipers spreekt duidelijke taal bij Humberto: ‘Deltavariant komt eraan’

Besmettingen door vakanties in het buitenland

Daarnaast zegt Gommers dat ons gedrag heel belangrijk blijft. Daarop wijst ook viroloog Ab Osterhaus in De Telegraaf. Vooral besmettingen tijdens vakanties in het buitenland vormen een risico. „Er zijn nog steeds gedeelten van de Nederlandse bevolking die niet goed beschermd zijn”, waarschuwt Osterhaus. „Ten eerste tieners, die overigens nu wel gevaccineerd mogen worden. Maar vooral onder twintigers en dertigers zijn er mensen die nog geen volledige bescherming genieten.”

De viroloog vreest op termijn ook meer besmettingen in achterstandswijken, waar minder mensen zich laten vaccineren. „Er is best kans op een nieuwe golf in de herfst”, zegt hij. Positief is wel dat jongeren niet snel in het ziekenhuis belanden na een coronabesmetting. Ook ziet het ernaar uit dat mensen die volledig zijn gevaccineerd ook goed zijn beschermd tegen de Delta-variant.

Nederlanders met de auto op vakantie door regeltjeswirwar corona

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Gommers: ‘Delta-variant zal niet tot lockdown leiden’
Sluiten