Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 15 okt 2021

Extinction Rebellion voert actie voor eerlijke energierekening in Den Haag

Een deel van de activisten van Extinction Rebellion, die deelnemen aan een klimaatbetoging, hebben zeker drie verrassingsacties uitgevoerd in Den Haag. Ongeveer vijftig demonstranten hebben de kruising van de Theresiastraat en de Prins Clauslaan geblokkeerd. Een deel van hen heeft zich aan elkaar vastgeketend. De politie gedoogt de aanwezigheid van de betogers tot 16.00 uur.

Tegelijkertijd bezetten ongeveer 25 activisten de ingang en lobby van een kantoorgebouw waar de Nederlandse Olie en Gas Exploratie en Productie Associatie (NOGEPA) gevestigd is. De activisten eisen dat NOGEPA gaat lobbyen voor een eerlijke energierekening en doet wat in hun ogen nodig is, namelijk lobbyen voor duurzame energie, en geen nieuwe gasboringen in de Waddenzee. De activisten werden na enige tijd door de politie aangehouden.

Niet veel later voerden enkele demonstranten een derde actie uit op de Bezuidenhoutseweg. Ze hebben zich vastgeketend aan palen waaraan een spandoek is gebonden. Bij alle acties eisen de demonstranten dat Nederland volledig klimaatneutraal is in 2025. In alle gevallen is de politie massaal aanwezig. Alleen de protestmars was van tevoren aangekondigd.

De hele week acties van Extinction Rebellion in Den Haag

Een groep van in totaal ongeveer 150 actievoerders was onderweg vanuit de ambassadewijk en kwam tot stilstand op het kruispunt tussen de Tweede Kamer en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De overige actievoerders liepen door.

Extinction Rebellion voert de hele week al actie in Den Haag. Eerder blokkeerde de groep enkele andere kruispunten in de stad en werd een vergeefse poging gedaan om de Utrechtsebaan te blokkeren. Tientallen mensen, onder wie ook enkele journalisten die verslag deden van de acties, werden aangehouden.

Vorig jaar kwam de actiegroep regelmatig in het nieuws, toen doken ze veel op in Amsterdam. Rond dezelfde tijd als dit jaar vroegen de actievoerders aandacht voor de klimaatcrisis waaraan de overheid volgens hen te weinig doet. „De gemeente heeft Extinction Rebellion verboden om op andere plekken dan op het Museumplein te dansen. Echter, gezien de huidige urgentie in de klimaatcrisis, zoals de bosbranden in de Verenigde Staten, de droogte de afgelopen zomer en de beperkte klimaatplannen in de Troonrede, ziet Extinction Rebellion geen andere optie dan dit verbod te negeren”, zei de actiegroep destijds.

Zo heeft de actiegroep onder andere de drukke Europaboulevard in Amsterdam bezet gehouden, waardoor een op- en afrit van de A10 onbegaanbaar was. Ook maakte de actiegroep deel uit van een groot klimaatprotest in maart van dit jaar, waarin zeker 35.000 mensen aan mee deden in 44 plaatsen door heel het land. Mensen deden mee vanuit huis, de tuin, parken en pleinen.

Hebben de lockdowns invloed gehad op klimaatverandering?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Extinction Rebellion voert actie voor eerlijke energierekening in Den Haag
Sluiten