Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 4 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

EMA positief over extra prik, Nederland start donderdag met derde vaccinatie

De coronavaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna mogen worden gebruikt om mensen met een ernstige afweerstoornis een extra vaccinatie te geven. Het vaccin van Pfizer en BioNTech kan daarnaast worden gebruikt om het brede publiek een boosterprik te geven, als de politiek besluit dat dit nodig is. Dat stelt EMA.

In Nederland kunnen mensen vanaf donderdag gebruik maken van de derde vaccinatie (of tweede als je eerder Janssen kreeg). De mogelijkheid geldt overigens niet voor iedereen.

Voor Moderna nog extra gegevens nodig

Voordat het vaccin van Moderna voor een boosterprik ingezet kan worden, zijn nog extra gegevens nodig. Dat heeft de Europese toezichthouder, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), vandaag geoordeeld.

Het vaccin van Pfizer/BioNTech is ook goedgekeurd voor boosterprikken bij volwassenen zonder gezondheidsproblemen. Die kunnen die herhaalprik minstens zes maanden na de tweede prik krijgen. Het kan zijn dat de afweer door de vaccins tegen het coronavirus tegen die tijd iets zwakker wordt.

Derde vaccinatie in ons land

Nederland begint donderdag met het opnieuw vaccineren van mensen met een ernstige afweerstoornis. Brieven daarover zouden volgens planning vanaf woensdag 6 oktober op vele matten belanden. Wie meteen daarna aan de beurt is, kan donderdag bij de GGD voor een extra vaccinatie tegen corona terecht. Het gaat bijvoorbeeld om mensen die net een orgaantransplantatie hebben ondergaan. Bij de eerste prikken hebben zij mogelijk niet genoeg antistoffen tegen het coronavirus aangemaakt. De extra prik – in ons land van Pfizer of Moderna – kan ze daarbij helpen. Volgens het EMA moet die aanvullende inenting minstens 28 dagen na de tweede prik worden gegeven.

De Nederlandse Gezondheidsraad adviseerde vorige maand om een extra prik tegen het coronavirus te geven aan mensen van twaalf jaar en ouder die een ernstige afweerstoornis hebben. De eerste mensen uit deze groep kunnen terecht bij een vaccinatielocatie van de GGD. Zij krijgen het vaccin van Pfizer/BioNTech of dat van Moderna, ook als ze eerst een ander vaccin hadden gekregen.

Derde vaccinatie voor enkele honderdduizenden mensen

Het gaat bij de extra vaccinatie in ons land voorlopig om 200.000 tot 400.000 mensen. Bij hen werkten de eerste twee prikken mogelijk niet goed. Niet iedereen krijgt deze week de uitnodigingen. Die worden in etappes verstuurd. Het duurt waarschijnlijk drie tot vier weken voor iedereen is uitgenodigd, verwacht het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Zodra de uitnodiging binnen is, kunnen mensen een prikafspraak maken. Ze kunnen ook met de uitnodiging in de hand binnenlopen op vaccinatielocaties met vrije inloop. Mensen die midden in een behandeling zitten, kunnen hun derde prik nu nog niet krijgen.

Het is volgens de Gezondheidsraad voorlopig nog niet nodig om de rest van de bevolking een boosterprik te geven. De vaccins werken bij hen nog goed genoeg om de kans op ziekenhuisopname of overlijden te beperken.

‘De galg hangt klaar!’: De Jonge doet aangifte van bedreiging in tweet

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.