Meike van Zandvoort
Meike van Zandvoort Lifestyle 4 okt 2021

Het ‘nieuwe’ trouwen na corona: ‘Trouwen kan ook op een andere manier’

Een overvolle ceremonie, lang tafelen, grote feesten met heel de familie en een huwelijksreis naar de Malediven. Het lijkt allemaal weer te kunnen. Toch denkt trouwexpert Marit Smit van Girls of Honour dat bruiloften er na corona anders uit zullen gaan zien. „Mensen hebben ontdekt dat trouwen ook op een andere manier kan.”

Metro belt met haar over de het ‘nieuwe’ trouwen. Geen zorgen, de knalfeesten blijven (ook) bestaan.

Trouwen na corona

Aan het begin van het telefoongesprek schetst Marit een beeld van een bruiloft zoals we die allemaal kennen: je begint bij het gemeentehuis, eet een taartje, hebt eventueel een kerkdienst, en er is een receptie en een feestje. Wederom hebben de meeste Nederlanders de afgelopen anderhalf jaar niet meer zo’n ‘standaard’ bruiloft meegemaakt. Door de coronacrisis moesten bruiloften zich houden aan een maximaal aantal bezoekers, waar je anderhalve meter afstand van elkaar moest houden. Ook was er een dansverbod.

Kortom, veel beperkingen dus. Bruidsparen moesten hun verwachtingen bijstellen en genoegen nemen met minder. Volgens Marit hebben mensen hierdoor ontdekt dat trouwen ook op een andere manier kan. „Je kan het eigenlijk best wat simpeler en kleiner houden, en dat is stiekem dan nog best gezellig.”

De trouwexpert vertelt dat bruidsparen vaak de verplichting voelen om veel mensen uit te nodigen. Door het maximaal aantal bezoekers werden mensen geforceerd om meer na te denken over wat ze nou eigenlijk zélf precies willen en met wie. Bruiloften werden intiemer, kleiner en simpeler. „Daar is nu van geproefd en dat gaat zeker blijven”, vermoedt Marit. „Tegelijkertijd denk ik ook dat we het feesten heel erg gemist hebben, dus dat we ook een paar knalfeesten gaan krijgen.”

Geen trends meer, maar luisteren naar wat je zelf wil

Bruidsparen werden door corona steeds meer gedwongen om goed over hun bruiloft na te denken. Iets waar Marit heel erg achter staat, want ze gelooft niet zo in trends. „Ik geloof vooral heel erg in: organiseer een bruiloft die bij je past.” In plaats van meteen een afspraak te maken voor een trouwjurk nadat je ten huwelijk bent gevraagd, is het belangrijker om eerst eens even met z’n tweeën te gaan zitten. „Hoe willen we eigenlijk gaan trouwen? Wat kan er allemaal? Wat vinden we leuk? Ik hoop dat dat meer gaat gebeuren, dat er meer tijd wordt genomen voor wat je nou eigenlijk zelf wil.”

Die meer ontspannen houding is volgens Marit wel steeds populairder. „Geen extreem drukke bruiloften meer, maar stellen die steeds meer zeggen: ‘Ik wil er gewoon van kunnen genieten en er meer tijd voor hebben’.”

Girls of Honour

Marit is de ‘girl’ achter Girls of Honour, een trouwblog voor moderne bruidsparen. Het belangrijkste voor Marit en haar team is om „bruiden te laten zien hoe tof, origineel en persoonlijk je bruiloft echt kan zijn”. En daarbij zijn er geen regels van hoe een trouwfeest eruit hoort te zien. Dat koppels tijdens corona dan ook creatiever moesten nadenken over hun bruiloft, bijvoorbeeld door er een drive thru van te maken of de ceremonie bij de voordeur te houden, vindt zij dan ook alleen maar tof. „Er was zoveel creatiefs. Ik kan dat alleen maar aanmoedigen en hopen dat dat blijft.”

Sinds kort heeft de trouwblog haar eerste bruidsmagazine gelanceerd: Trouwen.

In deze levensjaren ben je het meest gelukkig, blijkt uit onderzoek

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Het ‘nieuwe’ trouwen na corona: ‘Trouwen kan ook op een andere manier’
Sluiten