Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 12 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Amsterdam maakt zich klaar voor woonprotest: ‘Tegen de hebzuchtige rijken’

Hoge huurprijzen en onbetaalbare verkoopprijzen van woningen. De woningmarkt is ontploft. We zitten inmiddels in Nederland in een kolossale wooncrisis. Vandaag protesteert een grote groep tegenstanders in Amsterdam.

Om 14.00 uur gaan demonstranten de Amsterdamse straten op. Zij verzamelen bij het Westerpark en lopen daarna naar de Dam. Een grootschalig woonprotest tegen het huidige woonbeleid.

Woonprotest tegen ontplofte woningmarkt en wooncrisis

De wachtlijsten voor een sociale huurwoning zijn lang en huizenprijzen duur. Daardoor is het vinden van een woning in deze tijd niet makkelijk. Zeker niet voor starters. De woningnood was sinds de Tweede Wereldoorlog niet zo groot als nu. Er is namelijk een tekort van rond de 300.000 woningen „Honderdduizenden mensen staan op jarenlange wachtlijsten, huizenprijzen schieten als een raket omhoog en het aantal daklozen is in tien jaar verdubbeld”, constateert de organisatie. „Wij spreken ons uit tégen de uitverkoop van ons woonrecht. Tégen de hebzuchtige rijken die slapend rijker worden. Tégen het leed van honderdduizenden Nederlanders. En tégen het verdrijven van oorspronkelijke bewoners uit hun eigen wijken middels racistisch en klassistisch woonbeleid.”

Beleggers terugfluiten en meer kansen voor starters

Een van de problemen op de huidige woningmarkt is dat beleggers en huisjesmelkers veel huizen opkochten. Daardoor krijgen starters of gezinnen met een modaal inkomen weinig kans. De portemonnee van de investeerders is vaak groter. Koophuizen vallen dan in handen van beleggers, die later het huis voor een hoge prijs verhuren. Maar door een wetswijziging wordt dat straks vanaf 1 januari een stuk lastiger. Onder de noemer ‘opkoopbescherming’ kunnen gemeenten beleggers terugfluiten en bepaalde wijken in de stad beschermen. Sommige gemeenten willen dat dit voor de hele stad geldt. Door deze regels zijn kopers verplicht om zelf in een gekocht huis te gaan wonen.

Eerste woonprotest sinds jaren’ 80

Ook blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM)  dat starters grote risico’s nemen. Vanwege de krapte op de huizenmarkt verzwijgen ze leningen voor een maximale hypotheek. Daarnaast komen daar vaak ook nieuwe schulden bij.

Het woonprotest is het begin van diverse acties die de komende tijd in het hele land staan gepland. Bij de initiatiefnemers hebben zich ruim 200 organisaties aangesloten. Op 17 oktober volgt er de zogeheten woonopstand in Rotterdam. Het is voor het eerst sinds de jaren ’80 dat Nederlanders opstaan tegen het woonbeleid.

Metro-stelling: ‘Huizen zijn om in te wonen, niet om in te beleggen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.