Quirine Brouwer
Quirine Brouwer Binnenland 4 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Kritiek op galg bij coronademonstratie: ‘Zoveel afschuw’ tot ‘leidt af van de inhoud’

Tijdens de coronademonstratie in Amsterdam, waar zondag tienduizenden demonstranten op afkwamen, trok één symbool vooral de aandacht: de grote, houten galg die werd rondgereden. De actie kan online op veel kritiek rekenen. Maar mededemonstranten balen vooral dat de ophef om de galg afleidt van de inhoud van het protest.

Volgen hen gaat het inmiddels niet meer om de demonstratie tegen de coronamaatregelen, maar enkel om de galg.

Galg bij coronademonstratie

Gisteren vond in Amsterdam een tweede demonstratie plaats tegen de invoering van de coronapas. Tegenstanders van de pas wijzen op de tweedeling die het coronabewijs in de samenleving creëert. Ze vinden dat ongevaccineerden worden buitengesloten en verdenken de overheid van verkapte vaccinatiedwang.

Op het hoogtepunt van het protest in Amsterdam zondag werden 25.000 demonstranten geteld. De demonstratie is gemoedelijk verlopen. Een divers publiek liep mee met borden, spandoeken en ballonnen. De aandacht werd vooral getrokken door de grote galg die door een man op een rollator werd voortgeduwd.

Op Twitter uiten veel mensen hun afschuw over het gebruik van de galg. In eerste instantie werd de galg gezien als een directe bedreiging van demissionair coronaminister Hugo de Jonge. Volgens de eigenaar is dat niet het geval. „Je kan het invullen hoe je zelf wil. Ik vind dat, wij als bevolking, momenteel in een strop hangen. Het is wachten tot iemand het paard een klap geeft, en dan liggen we. Dan hangen we”, aldus de demonstrant voor de camera.

‘Smakeloos’

Mensen bekritiseren online het gebruik van de galg als symbool en noemen het ‘smakeloos’. Een twitteraar verwijst naar de reële dreiging van de galg in zijn thuisland Iran. „Beseffen mensen die #galg bij zich droegen werkelijk wat ze doen? In mijn vaderland vrezen demonstranten ernstig voor de galg en hun angst is reëel. Zoveel afschuw. Doe dat niet; maak waardig gebruik van je demonstratierecht”, schrijft hij. Een ander schrijft: „Wat ging er mis in je kop?”

‘Leidt af van inhoud’

Toch kan niet iedereen zich in de kritiek vinden. Zo wordt er verwezen naar eerdere klimaatprotesten op de Dam, waar de galg ook meerdere malen als symbool werd ingezet. Dat de galg juist bij dit protest zoveel aandacht krijgt, stoort de demonstranten die zondag meeliepen, omdat deze af zou leiden van de daadwerkelijke reden dat de demonstratie plaatsvond.

„Is het smaakvol? Nee. Grijpen de media en politici dit aan om het vooral weer niet over de inhoud, namelijk de schending van fundamentele mensenrechten, te hebben? En alle 25.000 demonstranten te framen? Ja”, schrijft een twitteraar gefrustreerd.

Op Twitter werd #galg gebruikt om dreigementen aan het adres van Hugo de Jonge te leveren. Hoewel deze tweet snel is verwijderd, hebben verschillende mensen deze opgeslagen. De politie zegt onderzoek te gaan doen naar de tweet.

Demonstranten dragen Jodenster bij protest tegen coronapas: ‘Pijnlijk en totaal respectloos’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.