Meike van Zandvoort
Meike van Zandvoort Reizen 28 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

Heel Nederland weer op rood: wat gebeurt er nu met onze wintersportvakantie?

Noord-Holland, Noord-Brabant, Groningen en Drenthe waren oranje, maar zijn nu ook rood geworden op de Europese coronakaart. Daarmee kleurt Nederland weer helemaal rood: het op één na hoogste waarschuwingsniveau. Het ziet ernaar uit dat Limburg volgende week zelfs naar donkerrood gaat. Maar wat betekent dit voor de wintersportvakantie?

„In Nederland staan er geen reisbeperkingen meer op rood, alleen maar oranje of geel”, vertelt Joyce Donat, woordvoerder van de Consumentenbond, aan Metro. „Maar of andere landen dat ook zo houden, dat is even de vraag. Het kan zijn dat we dadelijk niet meer welkom zijn.”

Op wintersport in coronatijd

Volgens Donat is het nu nog moeilijk te zeggen in hoeverre het rood gekleurde Nederland invloed heeft op de wintersportvakanties. „Het ligt aan hoe de andere landen ermee omgaan”, legt de woordvoerder uit. „Het zal wisselend zijn, want de één is strenger dan de ander, maar daar heb ik nog geen zicht op.”

Niet zeker weten of je over een maand nou wel of niet de ski-spullen in kan pakken, is vervelend. Daarom adviseert Donat om je goed te informeren. „Ik hoop dat je vooraf al naar de voorwaarden hebt gekeken van de accommodatie die je hebt geboekt”, zegt Donat. „Maar ga alvast even na hoe het zit: wat doen jullie als Nederland op rood staat op het moment dat ik wil vertrekken, wat zijn mijn rechten, wat zijn de annuleringsverzekeringen?” Heb je een pakketreis, dan heb je volgens haar waarschijnlijk meer mogelijkheden om zo nodig te annuleren of om te boeken.

Wel benadrukt Donat dat het nog vroeg is. De eerste wintersporters trekken waarschijnlijk pas in december de ski-jassen uit de kast. „Het duurt nog dik een maand en hoe het er dan voor staat, dat is dan weer de vraag.” Daarbij is corona „niet nieuw”, en daar moet je volgens de woordvoerder ook rekening mee houden. De risico’s zijn er in deze tijd nu eenmaal. „Denk er vooraf, bij het boeken, al over na.”

Nederland rood op Europese coronakaart

Het ECDC, de Europese tegenhanger van het RIVM, publiceert de coronakaart elke donderdag. Er wordt gekeken naar het aantal en het percentage positieve tests in de afgelopen twee weken. De Europese coronakaart heeft vier kleuren. Van laag naar hoog zijn dat groen, oranje, rood en donkerrood. Op basis van de kaart kunnen landen besluiten om de regels voor reizigers uit andere landen aan te scherpen.

Dat Limburg waarschijnlijk volgende week naar donkerrood gaat, is sinds eind juli de eerste keer dat een provincie op dat niveau staat. Met 5351 positief geteste inwoners in de afgelopen twee weken, lost Limburg de provincie Utrecht af als grootste brandhaard van het land. Omgerekend komt dat neer op 479 positieve tests op elke 100.000 Limburgers. Dat is 77 procent meer dan bij de kaart van vorige week. Ook Gelderland en Overrijsel zouden volgende week donkerrood kunnen kleuren.

Ziekenhuisdrukte loopt op

In andere landen stijgt het aantal besmettingen ook. Net als in Nederland zijn bijvoorbeeld ook in Duitsland de laatste regio’s rood geworden. Het hele land is nu rood, net als het Spaans Baskenland. Frankrijk is van deels groen naar helemaal oranje gegaan.

Intussen loopt het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen rap op. Op dit moment houden 944 mensen met Covid-19 een bed bezet, zo staat in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Een week geleden waren dat er nog 660, dus bijna 300 coronapatiënten minder. De laatste keer dat er meer dan 900 coronapatiënten in de ziekenhuizen lagen was begin juni.

Kabinet haalt klimaatdoelen niet. Beschamend en pijnlijk, vinden milieuorganisaties

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Heel Nederland weer op rood: wat gebeurt er nu met onze wintersportvakantie?
Sluiten