Pim Pauwels
Pim Pauwels Binnenland 21 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Geen blauw-rood logo meer op je betaalpas: de stekker gaat uit Maestro

Alle Maestro-betaalpasjes in Nederland zullen vanaf midden 2023 worden vervangen voor betaalpassen die meer lijken op creditcards. Deze nieuwe passen worden op meer plekken – met name in het buitenland – geaccepteerd. Door de wijziging verdwijnt het bekende blauw-rode Maestro-logo geleidelijk van de betaalpas. Maestro is nu nog de meeste gebruikte techniek voor Nederlanders bij het doen van betalingen.

Betaalbedrijven Mastercard en Visa komen allebei met een nieuwe technologie. Daardoor werken deze betaalpassen beter bij online betalingen. Bovendien zijn de nieuwe bankpassen die Nederlandse banken gaan uitgeven op meer plekken bruikbaar.

Momenteel kunnen Nederlandse Maestro-betaalpassen in de Verenigde Staten bijvoorbeeld wel gebruikt worden om geld op te nemen, maar vaak niet om in winkels te betalen. De nieuwe betaalpassen worden juist op meer plekken geaccepteerd, vergelijkbaar met de creditcards van Mastercard en Visa. Dat schrijft Mastercard op zijn weblog over de overstap.

Vanaf volgend jaar nieuwe betaalpassen zonder Maestro

ABN AMRO, ING en Rabobank gaan hun klanten vanaf begin volgend jaar benaderen om de nieuwe kaarten te kunnen accepteren. Uiteindelijk moeten in 2028 alle passen vervangen zijn. Moeten de ‘oude’ Maestro-passen dan de prullenbak in? Nee, zegt een woordvoerder van Betaalvereniging Nederland. Die benadrukt dat de kaarten niet direct onbruikbaar zijn na 2023. Het advies is wel om na ingebruikname van de nieuwe pas de oude Maestro-kaart door te knippen en weg te gooien.

Hetzelfde geldt voor V-Pay-kaarten van Visa. Zolang er nog Nederlandse betaalkaarten met die systemen in omloop zijn, worden ze in Nederland geaccepteerd. Maar: vanaf 1 juli 2023 komen er in ieder geval geen nieuwe pasjes van Maestro meer bij. Eerder zei Mastercard ook te werken aan een techniek waarmee je via een selfie je kosten kunt afrekenen. Het betaalbedrijf wil dat in de toekomst mogelijk gaan maken via speciale gezichtsherkenning.

Betaalautomaten krijgen een software-update

De nieuwe kaarten, met de namen Debit Mastercard en Visa Debit, zijn niet helemaal nieuw. In andere Europese landen, zoals Duitsland en België, zijn ze al beschikbaar. Ook bepaalde onlinebanken hebben al kaarten met de nieuwe technologie. Daarmee kunnen hun klanten alleen nog lang niet overal in Nederland terecht.

Om met de nieuwe betaalpassen ook in Nederland te kunnen betalen, krijgt komend jaar bijna de helft van alle betaalautomaten in bijvoorbeeld winkels en horeca een software-update. Naar verwachting is het mogelijk om de nieuwe pasjes eind volgend jaar bij de meeste kassa’s in Nederland te gebruiken. Belangrijke vraag natuurlijk: moeten pinpas-eigenaren met Maestro iets ondernemen voor een nieuwe pas? Nee! Dat wordt voor je geregeld en merk je vanzelf.

Nog altijd (héél) veel problemen met kopen bij buitenlandse webshop

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Geen blauw-rood logo meer op je betaalpas: de stekker gaat uit Maestro
Sluiten