Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 1 okt 2021

Amsterdam gaat Airbnb-registratie handhaven: zo werkt het

De gemeente Amsterdam gaat vanaf vandaag controleren of Airbnb-verhuurders voldoen aan de registratieplicht. Als advertenties op het woningverhuurplatform geen juist registratienummer hebben, worden ze door Airbnb verwijderd. Ook kan er een boete worden opgelegd.

Amsterdam probeert al enige tijd de toeristische verhuur van huizen en appartementen in te perken. Zo wil de stad voorkomen dat gewone huurders geen kans meer maken en de binnenstad alleen het domein van toeristen wordt. Vanaf 1 januari 2021 is er een wet in werking getreden, die een registratie- en vergunningsplicht mogelijk heeft gemaakt. Verhuurders hadden tot 1 oktober de tijd om een registratienummer bij hun advertenties te plaatsen.

Illegale Airbnb-huur voorkomen

„Deze registratieplicht, waar we jarenlang voor hebben gepleit in Den Haag, geeft ons de mogelijkheid om beter te handhaven op illegale vakantieverhuur”, aldus waarnemend woonwethouder Rutger Groot Wassink. „Met het verplichte registratienummer in een advertentie voor verhuur van een woning aan toeristen, kunnen adresgegevens achterhaald worden. Zo wordt illegale verhuur uit de anonimiteit gehaald.”

Airbnb meldt dat het voor het opsporen van onjuiste registratienummers met een nieuw systeem komt, de zogenoemde ‘City Portal’. Het platform zegt nauw samen te gaan werken met de gemeente om vervolgens de opgespoorde gevallen te gaan onderzoeken. Het systeem moet er ook komen in Rotterdam, Den Haag en Utrecht.

Volgens de gemeente verplicht de nieuwe wet websites om foute advertenties te verwijderen. „Tot op heden weigerden websites als Airbnb zich ervoor in te zetten om illegaal aanbod van de website te weren, zoals advertenties waarbij het maximum van dertig dagen per jaar werd overtreden”, aldus Groot Wassink. „Het is dan ook in hun eigen belang dat Airbnb (en Booking.com heeft een soortgelijk systeem) nu een beperkt aantal gegevens deelt, waarmee we advertenties die niet aan de regels lijken te voldoen, kunnen onderzoeken.”

Regels voor Airbnb verhuurders op een rijtje

Naast het feit dat je woning een registratie nodig heeft om verhuurd te kunnen worden aan toeristen, gelden er nog meer regels. Zo mag je alleen een woning verhuren als je zelf de hoofdbewoner bent en staat ingeschreven op het adres. Met deze regel probeert vooral gemeente Amsterdam vastgoedinvesteerders te ontmoedigen om woningen op te kopen en deze te verhuren aan toeristen. Ook zul je als huiseigenaar toestemming moeten vragen aan de Vereniging van Eigenaren (VvE) om conflicten te voorkomen.

Als verhuurder mag je jouw woning niet meer dan 60 overnachtingen per jaar verhuren. Doe je dat wel? Dan gaat de gemeente onderzoeken of je bedrijfsmatig jouw pand verhuurt. In dit geval zul je een bed & breakfast moeten beginnen, waar weer ander voorwaarden aan zitten.

Over de inkomsten uit vakantieverhuur moet je toeristenbelasting en inkomstenbelasting betalen. Ook moeten verhuurders de inkomsten opgeven bij de landelijke Belastingdienst. Als verhuurder moet je er ook voor zorgen dat je woning brandveilig is en dat het aan niet meer dan vier personen tegelijkertijd wordt verhuurd. Tot slot mogen je gasten geen overlast veroorzaken voor omwonenden.

Slapen in een windmolen of zeilboot: 5 unieke accomodaties binnen Europa

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Amsterdam gaat Airbnb-registratie handhaven: zo werkt het
Sluiten